forskning lat nervsystem Vardagspuls Bild: Johnér

Studie visar: Vi är lata av naturen

Vi anpassar rörelser utan att vara medvetna om det

Vi människor är lata av naturen. Det visar en kanadensisk studie. Vi förändrar våra rörelser för att de ska vara så energisnåla som möjligt – utan att vara medvetna om det.

Publicerad 2015-09-18 | Senast ändrad 2017-06-07 | Vardagspuls

Händer det att du struntar i det där du skulle göra och lägger dig i soffan i stället? Eller tar du alltid den kortaste, enklaste vägen för att nå fram till ditt mål? Det kanske inte är ditt fel – utan ditt nervsystems. Vi människor är nämligen biologiskt programmerade till att vara lata, enligt en kanadensisk studie.

Studien gick till så att frivilliga försökspersoner bar vikter på benen medan de promenerade. Sedan studerade forskarna hur försökspersonerna ändrade sin gångstil för att göra av med så lite energi som möjligt.

Enligt forskarna sker denna förändring i rörelsemönstret på  ett undermedvetet plan – det är nervsystemet som finkalibrerar rörelserna för att hålla nere energiförbrukningen.

Sker undermedvetet

Max Donelan, en av de forskare vid Simon Fraser University i Kanada som genomförde studien, tycker att det är häpnadsväckande hur även de mest inlärda rörelser kan anpassas ut att vi tänker på det.

– Vi har bevisat att även vid de mest invanda rörelserna, som att gå, så övervakar nervystemet energiåtgången utan att vi vet om det och fortsätter att optimera rörelserna för att de ska vara så energisnåla som möjligt, säger Max Donelan och fortsätter.

– Det här är dåliga nyheter för alla oss som äter för mycket.

Källor: Simon Fraser University, BBC