spy Bild: TT

Vinterkräksjukan är här — så slipper du undan den

November är tråkigt nog inte bara regn och rusk. Det är också nu som den mycket smittsamma vinterkräksjukan börjar spridas i landet. Men det finns faktiskt mycket du kan göra för att förebygga den.
Och så spräcker vi hål på en myt – handsprit funkar inte mot sjukan.

Publicerad 2015-11-30 | Senast ändrad 2016-11-01 | Vardagspuls

Det går aldrig att skydda sig till hundra procent mot vinterkräksjuka, men det går att skydda sig i en stor mån. Den mycket smittsamma sjukdomen smittas via kräkning eller avföring och är vanlig i alla åldrar. Barn drabbas mest av kräkningar och vuxna av diarré.
De allra flesta får vinterkräksjukan någon gång mellan november och april, med en topp mellan januari och mars, därav namnet.

Så nu är det dags att tänka efter lite mer när det närmar sig tiden då människor samlas och umgås mer än någon annan tid på året.

Så här förebygger du vinterkräksjukan

  • Använd inte samma handdukar som någon annan. Ha din egen och byt ut den regelbundet.
  • Undvik dörrhandtag, toalettsitsar, kaffeautomater, tangentbord och datormusar. Där andra människor har haft sina händer kan smittan ligga.
  • Försök undvika bufféer där fler händer rör sig på samma ställe.
  • Och kanske det viktigaste av allt; tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Det är viktigare att använda tvål än handsprit. Handsprit funkar inte på virus.

Det tar ofta mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk. Vinterkräksjukan går över av sig själv men det är viktigt att dricka mycket vatten eftersom man brukar förlora en hel del. Men tänk på att dricka lite i taget eftersom det kan vara svårt att behålla vätskan i kroppen under tiden du är sjuk.

Du bör hålla dig borta från andra minst 48 timmar efter senaste kräkningen eftersom smittan kan spridas så lätt. Vanligtvis är man sjuk i en till två dagar.

Källa: Expressen, Hälsoliv, 1177 Vårdguiden