spy Bild: TT

Vinterkräksjukan är här — så slipper du undan den

Smittan kan finnas på dörrhandtag, kaffemaskiner och andra ställen

Den mycket smittsamma vinterkräksjukan är här. Men det finns faktiskt mycket du kan göra för att förebygga den. Att inte använda samma handdukar som andra är ett av tipsen. Dessvärre funkar inte handsprit – så var noga med att tvätta händerna ordentligt.

Publicerad 2015-11-30 | Senast ändrad 2017-10-20 | Vardagspuls

Det går aldrig att skydda sig till hundra procent mot vinterkräksjuka, men det går att skydda sig i en stor mån. Den mycket smittsamma sjukdomen smittas via kräkning eller avföring och är vanlig i alla åldrar. Barn drabbas mest av kräkningar och vuxna av diarré.
De allra flesta får vinterkräksjukan någon gång mellan november och april, med en topp mellan januari och mars, därav namnet.

Så nu är det dags att tänka efter lite mer när det närmar sig tiden då människor samlas och umgås mer än någon annan tid på året.

Så här förebygger du vinterkräksjukan

  • Använd inte samma handdukar som någon annan. Ha din egen och byt ut den regelbundet.
  • Undvik dörrhandtag, toalettsitsar, kaffeautomater, tangentbord och datormusar. Där andra människor har haft sina händer kan smittan ligga.
  • Försök undvika bufféer där fler händer rör sig på samma ställe.
  • Och kanske det viktigaste av allt; tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Det är viktigare att använda tvål än handsprit. Handsprit funkar inte på virus.

När du fått vinterkräksjukan

Det tar ofta mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk. Vinterkräksjukan går över av sig själv men det är viktigt att dricka mycket vatten eftersom man brukar förlora en hel del. Men tänk på att dricka lite i taget eftersom det kan vara svårt att behålla vätskan i kroppen under tiden du är sjuk.

– Det är viktigt att återställa kroppens vätskebalans genom att dricka mycket. Kroppen tar upp vätskan bäst om du dricker lite i taget och ofta. Om du har svårt att dricka kan du ta vatten teskedsvis, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden, i ett pressmeddelande.

Du bör hålla dig borta från andra minst 48 timmar efter senaste kräkningen eftersom smittan kan spridas så lätt. Vanligtvis är man sjuk i en till två dagar.

Om du kräks mycket eller har mycket diarréer förlorar kroppen både vätska och salter. Du kan då dricka vätskeersättning för att ersätta det vatten och de salter som din kropp blivit av med. Du kan köpa vätskeersättning på apotek eller blanda din egen, skriver 1177 Vårdguioden i ett pressmeddelande.

Källa: Expressen, Hälsoliv, 1177 Vårdguiden