hälsa vitaminer sol Bild: Johnér Bildbyrå

Visste du att C-vitamin gör det här för din kropp?

Därför ska du inte missa din dagliga dos

Får du i dig tillräckligt med C-vitamin?
Här är 5 oväntade skäl till att det pigga vitaminet är din hälsas bästa vän.

Publicerad 2015-06-25 | Senast ändrad 2017-01-17 | Vardagspuls

1. Minskar risken för hjärtsjukdom

Forskare har upptäckt att höga halter av C-vitamin minskar kroppens nivåer av proteinet fibrinogen, som hjälper blodet att levra sig och som i för höga halter kan öka risken för hjärtsjukdomar. Så när blodet flyter på lättare, sjunker också risken för hjärtproblem.

2. Bidrar till en pigg och fräsch hy

C-vitamin är viktigt för huden, då det bland annat krävs för bildandet av hudens byggstenar kollagen. C-vitamin fungerar även som en stark antioxidant som skyddar huden från solskador och för tidigt åldrande.

3. Håller ditt immunförsvar starkt

Många tar till en riktig C-vitamincocktail när de blir förkylda. Men att vitamin C skulle kunna hjälpa till att kurera en förkylning är inte riktig belagt. Däremot är vitamin C ett av de vitaminer som ditt immunförsvar behöver för att kunna fungera optimalt. Och ett starkt immunförsvar är din bästa vän i förkylningstider.

4. Får dig att läka snabbare

Har du gjort dig illa? Vitamin C påskyndar läkningen vid sår, skadade slemhinnor och skadat tandkött. Dessutom stärker det effekten av antibiotika och andra läkemedel.

5. Hjälper dig att gå ner i vikt

Har du bestämt dig för att gå ner några kilon? Då är vitamin C en fin hjälp på vägen. Du bränner 30 procent mer fett under ett träningspass om du har fått i dig sunda nivåer av vitamin C, jämfört med om du ligger på minus, enligt en studie publicerad i Journal of the American College of Nutrition. Lever och njurar behöver vitaminet för att kunna producera tillräcklig mängd av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi.

Så hur mycket C-vitamin ska man egentligen få i sig? För en människa som väger 70 kilo kan dagsbehovet ligga på cirka fem gram per dygn. C-vitamin börjar förlora sin styrka så fort det exponeras för luft, värme och ljus. Vid kokning och stekning förstörs det. Det bästa sättet att få i sig det via kosten är alltså att äta färsk frukt och färska grönsaker.
Bra C-vitaminkällor är nypon, bär (särskilt svarta vinbär), paprika, jordgubbar, apelsin, nässlor, olika typer av kål, spenat och guava.

Källa: Fitnessmagazine.com