WHo varnar för att alltför heta drycker kan orsaka matstrupscancer Bild: Pixabay

WHO: Heta drycker kan orsaka matstrupscancer

Hög temperatur kan irritera slemhinnan i munnen

Föredrar du att dricka ditt kaffe eller te rykande hett? Då kan det vara dags att tänka om. Drycker som överstiger en viss temperatur kan nämligen orsaka cancer i matstrupen. Det varnar nu Världshälsoorganisationen WHO för.

Publicerad 2016-06-17 | Vardagspuls

Cancer i matstrupen är den åttonde vanligaste cancerformen i världen och dödade omkring 400 000 människor år 2012. Sjukdomen är vanligare i Sydafrika, Asien och östra Afrika där det är vanligt att man dricker heta drycker, skriver Daily Mail.

Nyligen gick Världshälsoorganisationen WHO ut och varnade för att heta drycker som överstiger en temperatur på 65 grader Celsius kan orsaka matstrupscancer. Ett forskningsteam har gått igenom 1000 studier där det finns kopplingar mellan cancer och drycker som till exempel kaffe och te.

Temperaturen boven i dramat

Men det är inte den heta drycken i sig som orsakar cancer i matstrupen. Forskare tror att cancern kan uppstå i samband med att slemhinnan i mun och svalg irriteras av alltför hett vatten.

– Det är temperaturen, inte själva drycken, som verkar vara skyldig, säger Christopher Wild från WHO som arbetar på WHO:s International Agency for Research on Cancer (IARC) till Daily Mail.

Undvik att bli skållad i munnen

I Sverige är kaffetåren en trogen vän. Varje år dricker vi cirka 9 kilo kaffe och lyckligtvis är det ovanligt att det kaffe vi köper på serveringar överstiger en temperatur på 65 grader Celsius.

Tidigare forskningsråd pekar dock på att man bör vänta åtminstone fyra minuter innan man dricker en kopp nykokt kaffe eller te för att undvika att bli skållad i mun och svalg.

Tips för dig som inte vill ha kaffet så hett. Drick ditt kaffe med en skvätt mjölk, grädde, kaffegrädde eller varför inte spä ut det med lite vatten så att det blir svalare.

Mer om matstrupscancer

  • De vanligaste symtomen på cancer i matstrupen är svårighet att svälja mat och viktnedgång.
  • Ett lågt intag av frukt och grönsaker kan öka risken för matstrupscancer. I Sverige drabbas cirka 400 personer varje år av denna cancerform.
  • Vid behandling avlägsnas större delen av matstrupen och övre delen av magsäcken. De bortopererade delarna ersätts oftast med resterande magsäck som görs om till en tub, eller med en del av tarmen.
  • I höginkomstländer är den största riskfaktorn till matstrupscancer alkohol och tobak.

Källa: Cancerfonden