tv-spel skärmtid ny teknik barn hälsa Bild: Johnér Bildbyrå

WHO: Rekordmånga överviktiga barn i dag

Världens regeringar måste ta ansvar

De senaste 25 åren har antalet överviktiga barn i välden ökat stort. I fattiga länder har barnfetman så mycket som fördubblats sedan 90-talet. Men politikerna gör för lite för att stoppa utvecklingen. Det här framkommer i en ny rapport från WHO som menar att den positiva utvecklingen av medellivslängden i världen nu kan stanna av.

Publicerad 2016-01-27 | Vardagspuls

Sedan 1990-talet har barnfetman ökat stadigt. Drygt 40 miljoner av världens barn under fem år räknas som feta eller överviktiga i dag, jämfört med 31 miljoner för 25 år sedan. En oroväckande utveckling enligt världshälsoorganisationen WHO: ”Om inget görs så riskerar fetmaepidemin att neutralisera många av de hälsoframsteg som bidragit till att medellivslängden i världen ökat”. Det skriver Commission on Ending Childhood Obesity, som tagit fram rapporten på uppdrag av WHO.  

Flest feta barn i Asien och Afrika

Enligt rapporten framkommer det, inte helt oväntat, att orsakerna till övervikt ofta är ekonomiska. I medel- och låginkomstländer har de överviktiga barnen blivit dubbelt så många sedan 1990 – från 7,5 miljoner till dagens 15,5 miljoner. Och de flesta av de här barnen lever i Asien (48 procent) och Afrika (25).

Kommissionens expertpanel menar att världens politiker inte gjort tillräckligt för att stoppa den negativa utvecklingen. Panelen pekar på att många barn i dag växer upp i en miljö som gör det enkelt att utveckla sjuklig övervikt och tar upp exempel som tillgången på skräpmat och allt mindre fysisk aktivitet.

Skolan måste ta större ansvar

WHO framhåller i rapporten att det här inte är de enskilda barnens eller den enskilde familjens fel, utan att världens regeringar och folkhälsomyndigheter har en central roll för att den negativa utvecklingen ska kunna vändas.

De skriver också med flera åtgärder för att komma till rätta med problemet. Exempelvis föreslås mer fysisk aktivitet i skolan, skatt på sockerrika drycker och information till gravida om hur barnfetma kan undvikas.

Många förblir överviktiga som vuxna

Övervikten påverkar inte bara barnens hälsa utan också livskvalitet. Och sannolikheten att feta barn förblir överviktiga som vuxna är stor – och därmed ökar också riskerna för kroniska och allvarliga sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Att ha en aktiv livsstil som barn är goda förutsättningar för att ha det även i vuxen ålder. Och det finns som vuxen mycket du kan göra för att hjälpa ditt barn på traven.
Träna tillsammans med barnen och försök hitta på roliga utomhusaktiviteter – för att få in den aktiva livsstilen som en självklarhet i livet.

Källor: SVT vetenskapsredaktion, WHO

MER:

Så får du upp barnen ur spelsoffan

Så hanterar du bäst ditt barns övervikt

Hillevis blogg: Barnen växte med varje äventyr

7 roliga lopp för hela familjen