”Då var jag tacksam att jag var i bra form”

 

Direkt efter canceroperationen satte Leila Söderholm igång med sin träning

För fem år sedan drabbades hon av tarmcancer – med 50 procents chans att överleva.
Men Leila Söderholm bestämde sig för inte ge upp utan istället dra igång med träningen direkt.
– Jag vill hjälpa tittarna att riva alla hinder de har satt upp för sin egen hälsa.

Publicerad 2015-02-12 | Vardagspuls
När gick du från att bara gilla att röra på dig till att jobba med träning?

– Det var för sexton år sedan ungefär när jag jobbade i byggbranschen och tränade mycket på fritiden. En natt bestämde jag mig för att satsa på träningen och sa upp mig dagen efter, men min chef lät mig inte säga upp mig. De kom fram till att jag fick jobba på halvtid och de anpassade sig. Det var helt fantastiskt och världens chans. Jag utbildade mig och började halvtid på ett gym, jag jobbade så i säkert åtta år. 

Vad ska man börja med för att komma i form?

– Börja med kosten, ta bort det du inte kan låta bli – släng skiten, det är tortyr att ha det kvar i skåpet. Sedan ska du gå ut och gå med en kompis så får du egen tid, eller relationstid med din kompis.

Vilka förändringar i tillvaron ger snabb och bra effekt?

– För mig är hälsa en helhet med sju parametrar vi måste ha koll på; sömn, relationer, stress, arbetsroll, motion, kost och din målsättning. Minst fem av dessa ska alltid funka, då klarar du dig. Om tre är dåliga behöver du göra något, men det krävs väldigt lite för att komma igång. Ta tag i det där samtalet eller surdegen på jobbet, småsaker.

När du ska lyxa till det lite i vardagen – vad gör du då?

– En lyxdag är en lång frukost med familjen och att vara ute och träna medan barnen leker bredvid, sedan åker jag gärna och shoppar lite på IKEA eller ett köpcentrum. Köper en finkaffe. 

Vad vill du att tittarna ska göra efter programmet?

– Då vill jag att de ska ha fått med sig en verktygslåda med övningar, något som hjälper dem att riva alla hinder de satt upp för sin egen hälsa. Tittarna ska tänka, ”där fick jag ett tips som verligen funkar för mig”. 

Om du var folkhälsominister – vad är det första du skulle göra då?

– Vi måste sluta vara så perfekta, alla kan inte vara perfekta hela tiden. Det vore skönt för alla tror jag. Du behöver inte göra allt från grunden utan det är okej med genvägar, att vi slutar jämföra oss med andra på ett negativt sätt.

Hur fick du inspiration att förändra ditt liv mer?

– Ja, 2010 började jag gå på toa mer än normalt, det var jättebökigt och efter att jag fått mitt sista barn var det en dag jag såg blod i toaletten. Jag gick till doktorn och efter ett tag fick jag beskedet att jag hade tarmcancer med 50 procents chans att överleva och en jättetumör i tarmen. Efter operationen fick jag sedan stomi två gånger om.
Då var jag väldigt tacksam att jag var i bra form och insåg att det inte är supersvårt att träna för att hålla sig i form. 
Direkt efter operationen satt jag i sängen och tränade med en handduk. Jag övertygade mig om att det går. Och vi kan verkligen lura hjärnan att det går att träna och att hålla igång.
Jag klarade mig från cancern då och för mig handlar träning och att överleva mycket om en inställning.

Mer fakta om Leila:

Tittar på: Havet. På TV gillar jag program med förändringsprocesser som Biggest loser där människor går från att må dåligt till att må bättre.

Lyssnar på: Dansant, väldigt dansant skitbra musik, energigivande musik måste det vara. Musik som trycker på glädjeknappen.

Vanligaste vardagsmiddagen: Köttfärsfyllda zucchini, ganska enkelt och massor med grönsaker.

Får positivt hög puls i vardagen av: Inspirerande människor ger mig tokpuls och att kunna vara ute och träna och röra på mig.

Får negativt hög puls i vardagen av: När man inte får timmarna att räcka till, det gillar jag inte.

I Vardagspuls på TV4 kommer jag att bidra med: Jag kommer inspirera tittarna att inte krångla till träningen och inte krångla till livet, det finns ofta enklare sätt att göra än vi tror. Jag ska inspirera till vardagsträning.

8 knep

Bild: Johnér

Så bryter du din dåliga vana

KROPP & HÄLSA Rök eller sötsug som inte vill försvinna? Det behöver faktiskt inte vara så svårt att få din ovana att försvinna – och byta till en bra vana istället!

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Sluta vänta på motivationen – och träna ändå

MOTION & TRÄNING Väntar du på att motivationen och lusten ska komma? Sluta med det – och träna ändå! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm tipsar om hur du kan tänka för att komma igång.

Läkaren tipsar

Bild: Pixabay

Träning har en bevisad effekt mot vinterdepression

INRE HÄLSA Då vet du att det är dags att söka vård.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   PT-Leila

   Bild:

   Så kommer vi att träna år 2017

   MOTION & TRÄNING Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm har ringat in några stora trender inom träning som vi kommer att se under det nya året.

   Meditation!

   Bild: Johnér, bild på Jessica Agert: yogobe.com

   Så laddar du om på bara några sekunder

   INRE HÄLSA Genom att göra enkla små övningar kan du minska vardagsstressen och förebygga ångest. Här är några smarta men oväntade ställen du inte visste att du kunde meditera på.

   PT-Leila

   Bild: Moa Alexandersson

   Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

   MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

   Det fungerar verkligen!

   Bild: Pressbild, Lidingöloppet

   Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

   MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Feta mejeriprodukter är nyttiga

   KROPP & HÄLSA Länge har det varit omstritt huruvida det är hälsosamt att äta feta mejeriprodukter. Men en norsk studie visar att dessa inte påverkar hjärta eller vikt negativt. 

   Ny studie

   Bild: Pixabay

   Män som löptränar har bättre spermier

   KROPP & HÄLSA Men det krävs ett par löparrundor i veckan.

   Middagstips!

   Bild: Arla

   5 underbart goda recept med saffran

   MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

   Jeanette Steijer

   Bild: Johnér

   Så mycket vatten är det hälsosamt att dricka

   KROPP & HÄLSA Ska man bara dricka när man är törstig eller behöver kroppen mer vätska än så? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut en gång för alla.

   Trendigt!

   Bild: Johnér, Pixabay.

   5 supergoda sätt att tillaga grönkål

   MAT & RECEPT Den supernyttiga grönkålen kan, utöver att ätas rå, tillagas på flera olika sätt. Här bjuder vi på härliga recept med grönkål.

   Har du druckit den?

   Bild: Pixabay

   Forskare varnar för populära hälsodrycken

   KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Läkaren tipsar

   Bild: Pixabay

   Träning har en bevisad effekt mot vinterdepression

   INRE HÄLSA Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   När livet förändras

   Bild: Privat

   Löptränar för att bearbeta sorgen efter broderns död

   KROPP & HÄLSA När Heidi Martikainens bror dog rasade hela hennes värld samman. Men genom löpträningen har hon hittat ett sätt att orka kämpa vidare.