”Otroligt olyckligt att lärare ska undervisa i sexualitet” säger psykoterapeuten Louise Hallin som menar att kunskapen i ämnet varierar mycket åt mellan lärare. I stället tycker hon att utbildade barnmorskor borde undervisa i ämnet i skolorna.

”Bara man inte avstår från att prata sex”

Psykoterapeuten Louise Hallin om tonåringar och sex

När ska man låta sin tonåring börja sova över hos sin pojkvän eller flickvän? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på tittarfrågor hur man bäst pratar med sin tonåring om kärlek och sex.
– Det viktigaste är att man är en sexuell varelse och att man har det bra med den man älskar – då är kärlek helt fantastiskt.

Publicerad 2015-09-30 | Vardagspuls

Vardagspuls: När ska man låta sin tonåring börja sova över hos sin pojkvän eller flickvän? Ställ din fråga till psykoterapeuten Louise Hallin om tonåringar, kärlek och sex. Din fråga kommer att publiceras här så snart den blir besvarad.

13:30, 30 September 2015

Christina: Min yngsta dotter är 12 och har precis blivit ihop med en äldre kille, han är 16. Jag gillar honom jättemycket, men tycker inte att min dotter är redo för sex, vad ska jag säga och hur ska jag göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej Christina, din dotter är inte kroppsligt helt mogen o färdig för en sexdebut om hon inte är extremt tidig i sin utveckling.
Du behöver tala med henne om att kvinnokroppens mognad och funktion vid sex, hur vårt samhälle ser på tidig sexdebut, att hennes pojkvän behöver veta att sexuallagstiftningen idag ser allvarligt på sex med minderårig och att det gäller att det handlar om en relation så att ev samlag inte kan vändas till ngt annat längre fram, tex anklagelser om övergrepp osv.
Jag tycker att du först ska prata med dottern och sen beställa tid hos Ungdomsmottagningen där ni bor och följa med henne dit och prata igenom situationen.
De är rutinerade och kunniga och mkt vana att tala om olika aspekter på detta.

17:21, 30 September 2015

Gunilla: Det känns så gammalmodigt att prata om sex som något man bara har med en utvald som man är kär i eller att man ska "spara sig" som det hette när jag växte upp. Samtidigt vill jag förmedla att det är något viktigt och värdefullt. Hur tycker du jag kan prata med min tonårsdotter om sex, utan att det blir varken för laddat eller för tomt? Svår balansgång tycker jag.

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan verkligen trycka mkt på relation och kärlek i sex eftersom kvinnokroppen inte kan ha en god sexuell upplevelse om man inte blir upphetsad och känner en egen stark önskan om att vilja ha samlag. Då gör det bara ont och upplevs som obehagligt. Du hjälper henne också att genomskåda alla myter från film o porr världen vilket aldrig har varit värre än idag. Den världen tar stor plats för modell av hur sex ska vara idag olyckligtvis

17:37, 30 September 2015

Vardagspuls: Har du något bra knep eller tips hur du pratar med din tonåring om sex? Dela gärna med dig här i chatten!

18:03, 30 September 2015

Intressant: det var verkligen intressant det här med att hålla sig vaken tre nätter i sträck för att bota depression. Finns det någon utgiven bok i ämnet?

Vardagspuls: Hej, vad vi vet finns det än så länge ingen bok i ämnet, studien är relativt ny. Läs mer om det här på vardagspuls.se

18:11, 30 September 2015

Jenny: Det här är ingen fråga, bara en sak jag vill påstå: Du Louise säger så ofta "ungen" "ungarna" osv. Djur får ungar, inte vi människor, vi får barn tycker jag, ungar låter så "ovälkommet" på nåt sätt, ville bara säga det, annars är du jättebra på att förklara saker å ting ;)

18:11, 30 September 2015

Alex: Varför säger ni "Usch" om analssex som första sexuella upplevelsen? Kan tänka mig att unga tjejer/killar som haft det uppfattar den kommentaren väldigt obehaglig.

18:11, 30 September 2015

Madde: Hej! Det är en väldig risk för våldtäkt och oönskade graviditeter i tonåren då det är helt normalt att ha sex i så ung ålder, helt obegripligt för mig som ändå är 29. Ibland tycker jag att stränghet gör susen och att "vissa saker gör man inte" förrän man är mogen och vet vad det innebär att ha samlag som minderårig. Att vara kär och ha en relation är en annan femma, pussas o kramas. Nu låter jag extrem men vill själv inte att min dotter ska få mens bär hon fyller 8år!!

18:11, 30 September 2015

Anna: Vill påminna om att hetronorm råder i samhället och även hos er på vardagspuls! Alla killar kommer inte att ha sex med tjejer och inte alla tjejer kommer att ha sex med killar. Förutsätt inte!

18:12, 30 September 2015

Mia, Vardagspuls: Anna - bra inlägg! Vi försöker vara generella!

18:15, 30 September 2015

Erika: hej, de e så att min 13 åriga dotter vill gärna bli av med oskulden men jag vet ju inte riktigt om jag tycker det men hon e mogen för sin ålder... men vad tycker du jag ska säga till henne?

Louise Hallin, psykoterapeut: Säg nej, vi ptratar om det när du fyllt 15 år älskling. Sen hittar hon nog på ngt eget men har ändå dina ord ringande i öronen så kanske är hon lite försiktig med sig själv.

18:15, 30 September 2015

Mia, Vardagspuls: Intresant - du kan även läsa mer och diskutera om "vaken-studien" på Vardgaspuls Facebooksida!

18:16, 30 September 2015

Rebecca: Hej! Jag fick göra rätt mycket som jag ville när jag var yngre men min 5 år yngre syster som nyss fyllt 15 år, henne håller mina föräldrar väldigt hårt. Är detta vanligt att man är håller barn nr.2 hårdare? Jag har hört att det är barn nr.1 som har det jobbigare med det där. Kan även lägga till att min lillasyster inte alls är lika öppen och ärlig som jag är mot våra föräldrar.

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej Rebecca, jag tycker att det låter som om dina föräldrar har mognat och blivit klokare kanske och det kan ju också vara så att din lillasyster är en annan sort som behöver mer övervakning.

18:18, 30 September 2015

Jonas: Varför talar du alltid om lärare som inkompetenta och dåliga? Jag blir faktiskt riktigt upprörd när jag hör din inställning till det svenska skolväsendet. Detta har upprepats i flera frågor, mobbing och sexualundervisning är två exempel. Jag är rätt säker på att det finns brister även hos ungdomsmottagningarna? En grov generalisering av dig att döma ut lärare som en viktig del av våra ungdomars uppväxt.

18:18, 30 September 2015

Anna: Hej! Efterlyser ett hbtq-inkluderande, som är så EXTREMT viktigt att prata om i tonåren. Varför denna heteronormativitet?

18:19, 30 September 2015

Ylva: Fick höra av en bekant, vi bor i en liten stad, att min 15-åriga dotter har börjat äta p-piller. Jag vill inte att hon ska göra det! Hur pratar jag med henne om att använda kondom istället?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan starta ett samtal, kanske med att berätta om hur du tänkte när du var i hennes ålder, hur de vuxna resonerade då och vad du tänker idag. Att du funderar på hur hon hhar det med dessa frågor och om hon planerat preventivmedel och om hon vill ha hjälp. Där ngnstans kan du nog få in dina kunskaper och åsikter om p-poller osv.
Promenader eller sitta bredvid varandra i bilen är ofta ideala samtalsförhållanden vid lite känsliga samtal

18:21, 30 September 2015

Ellan: Jag tycker även att föräldrar överlag skall bli bättre på detta, Givetvis har man även som förälder sexuella behov MEN jag tycker verkligen inte att man som vuxen skall vara öppen och prata om vad man själv gör i sänghalmen och definitivt inte ha sex i hemmet när man har barnen hemma eller sover för barn tar efter av det dåliga beteendet.

18:24, 30 September 2015

Anna: Ok att ni försöker vara generella men det är väl inget man ska vara mot sitt barn när man pratar om sex?! En bra dialog börjar sällan med att den ena parten får diktera villkoren för hur den ande ska känna och tycka. Om din son vill börja ha sex med andra killar hjälper det föga att föreläsa om att tjejer behöver bli kåta för att kunna genomföra penetrerande samlag. Och även om ditt barn är hetro, förutsätt inte att tjejer inte är kåta/killar har ostoppbar drift. Dessa generaliseringar leder till skam, osäkerhet och i värsta fall övergrepp.

18:24, 30 September 2015

Maria: Jag tror att min dotter är homosexuell, jag vill att hon ska förstå att jag inte har något emot det och ska våga berätta det för mig, ska jag bara fråga henne eller vad ska jag göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Så bra att du funderar öppet och kan ana hur hon har det. Ett bra tillfälle att börja prata om att man under tonåren om inte tidigare börjar förstå i vilken riktning ens attraktion och lust visar sig och att det är viktigt att våga följa det när man känner sig tillräckligt säker eller vill experimentera.
Berätta att det är just i hennes ålder det startar och att man också kan uppleva det i samhälle och bland kompisar som om det är den heterosexuella normen som gäller men så är det ju inte för alla.
Säg att du finns om hon vill prata om något men om hon vill tala med någon utanför familjen så finns det bra ställen att söka upp RFSL, RFSU tex.
Du kanske inte får en omedelbar respons men hon har i alla fall hört att du tänker på henne.

18:27, 30 September 2015

Nicklas: Hej jag är en kille på 17 år och jag är ihop med en tjej på 14 år. Vi har varit ihop i 2 månader snart och hon vill ha sex men jag vet inte om vi borde ha det eftersom hon är under 15. Hon är inte oskuld men vet inte riktigt hur jag skall göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tycker att du ska vara försiktig med dig själv och tänka på att kanske avstå från direkta samlag och istället ha sköna upplevelser på andra fantasifulla sätt. Den svenska sexuallgstiftningen anser att ha sex med minderåriga är brottsligt om det inte är en relation därbåda vill.

18:36, 30 September 2015

Mamma till tre: Hej Jag som är mamma till tre (två vuxna och en tonåring) måste bara säga det att vill våra barn ha sex så har dom det oavsett om dum får sova över eller inte, det kan ju tvärtom vara så att det förbjudna blir mer spännande. Jag tror ju kanske inte att det är så spännande att ha sex när föräldrarna sover vägg i vägg, då kan man ju ist fundera på vad dom gör när dom har huset för sig själv på eftermiddagarna när vi vuxna jobbar. Det enda vettiga vi kan göra är att prata och återigen prata med våra ungdomar.

18:39, 30 September 2015

Elin: Forts på tidigare kommentar ang falska våldtäktsanklagelser. Det gör det extra illa att du inte advokerar för försiktighet utifrån respekt för tjejerna. Dvsatt killarna ska vara extra inkännsamma gentemot unga tjejer.

18:39, 30 September 2015

Intresant: Tack så mycket, då har jag fått lite tips om vaken-studien. Ska kika på det.

18:39, 30 September 2015

maritta: HEJ MIN dotter som var 14, fråga mig om hon fick sova hos killen. Jag sa nej, du ska vara 15. Hon frågade om det inte händer ändå. Jag är inte dum, svarade jag. Men när dagen kom, hon vart 15, hon frågade om hon fick sova över och jag sa ja. Hon ringde hem och sa, mamma jag vill inte, jag kommer och sova hemma.

18:44, 30 September 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor och kommentarer. Nu stänger vi chatten för i kväll!

18:45, 30 September 2015

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Svullen mage?

Bild: Pixabay, press.

Här är sjukdomen som lätt kan förväxlas med IBS

KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson möter ofta kvinnor som tror att det är IBS som orsakar deras besvär i magen. Men det finns en annan sjukdom som ger liknande symtom.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Bra för IBS!

   Bild: Pixabay, press.

   Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

   MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Ta en paus!

   Bild: Moa Alexandersson

   3 smarta övningar mot onda axlar

   MOTION & TRÄNING PT-Leila ger dig övningarna som garanterat får dina axlar, rygg och nacke att slappna av.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Den här månaden väger vi som minst

   KROPP & HÄLSA Vilken månad väger vi egentligen som minst? Och vilken som mest? Internationella forskare har hittat svaret. 

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Dietistens viktknep

   Bild: Johnér, press.

   Tre tips för dig som vill gå ner i vikt

   KROPP & HÄLSA Tänk på det här nästa gång du är i affären.

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Svåra magproblem

   Bild: Beatrice Larsson

   Cornelia fick Crohns sjukdom när hon var 13 år

   KROPP & HÄLSA I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen och den konstanta trötthet den för med sig. ”Träningen får mig att känna mig psykiskt starkare”

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Du blir lyckligare av att bo ensam

   KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Livsviktigt!

   Bild: Mia Carlsson, Johnér

   Därför är beröring smärtlindrande – på riktigt

   KROPP & HÄLSA Att blåsa eller pussa på ett skrubbsår fungerar faktiskt – smärtan går ner. Och det har inget med placeboeffekten att göra. Läkaren och professorn Kerstin Uvnäs Moberg förklarar varför. 

   Glassigt värre!

   Bild: Arla Köket

   6 snabba recept på hemgjord glass

   MAT & RECEPT. Testa att göra din egen glass, det är så gott! Här är sex recept på allt från snabb bärglass utan frystid till glasspinnar med vanilj och krossad saltlakrits.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   Husmorsknep!

   Bild: Pixabay

   Så enkelt blir du av med bananflugorna

   MAT & RECEPT Bananflugorna vägrar att lämna ditt hem men vi vet hur du blir av med eländet en gång för alla.

   Köttfritt!

   Bild: Johnér

   6 vegetariska livsmedel som innehåller mycket järn

   KROPP & HÄLSA Har du järnbrist och är trött på att bli pushad till att käka blodpudding? Vardagspuls reder ut alla vegetariska kostråd som motverkar järnbrist. 

   Hillevi Wahl

   Bild: Johnér

   ”Jo, man får visst prata med barn om övervikt”

   KROPP & HÄLSA Är det ok att prata vikt med sitt överviktiga barn? Absolut, tycker Hillevi Wahl som här ger sig in i debatten. Här är hennes synpunkter – och goda råd.

   Den dolda folksjukdomen

   Bild: Johnér, Privat

   Karin slutade andas i sömnen varje natt

   KROPP & HÄLSA I flera år led Karin av enorm trötthet på dagarna. Men det skulle dröja ett bra tag innan hon fick reda på vad det var hon drabbats av.

   Bättre med tupplur!

   Bild: Johnér

   Sömnexperten: Därför ska du inte sova ikapp på helgen

   KROPP & HÄLSA Brukar du ligga och dra dig på helgmorgnarna för att du sovit för lite under veckan? Det kan vara det som är roten till problemet, menar sömnforskare. Det är bättre att ta korta tupplurer på dagen.

   Vilken viktresa!

   Bild: Ramona Gren

   Magoperationen misslyckades – då sprang Ramona bort 88 kilo

   KROPP & HÄLSA När Ramona Gren vägde 163 kilo fick hon nog och gjorde en gastric bypass-operation – som misslyckades. Nu har hon gått ner 88 kilo – helt på egen hand.

   Ny studie

   Bild: Pixabay

   Därför dricker vissa mer kaffe

   KROPP & HÄLSA Nu har forskarna kommit fram till varför somliga nöjer sig med en kopp kaffe medan andra vill ha fler.

   Kräftskiva!

   Bild: Pixabay, press.

   Dietisten: Därför ska du frossa i kräftor

   KROPP & HÄLSA Kräftor innehåller en massa nyttigheter och är dessutom IBS-vänliga. Dietisten Sofia Antonsson tipsar om hur du gör årets kräftskiva lite nyttigare. 

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Smarta listan

   Bild: Johnér, Pixabay

   Mellanmål som mättar och bränner fett

   KROPP & HÄLSA Det du äter mellan måltider kan vara en stor bov när vågnålen rör sig uppåt. Här är 5 mellanmål som både mättar och bränner fett.

   Kom igen!

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 smarta knep som hjälper dig att orka morgonträna

   MOTION & TRÄNING Fingrarna letar sig gärna till snooze-knappen, eller hur? Men förmodligen inte efter att du läst det här!

   Ta i lite hårdare

   Bild: Moa Alexandersson, Johnér och Pixabay

   Så vet du att du orkar mer under ditt träningspass

   MOTION & TRÄNING PT-Leila guidar dig till en bättre form och ger dig typiska tecken på att du egentligen klarar av att ge mer under ditt pass.

   Maghälsa

   Bild: Pixabay och press

   Vegetarian och IBS? Ät så här!

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson: "Vissa ersättningsprodukter kan ställa till med stora problem för magen"

   Kort & koncist!

   Bild: Johnér

   Därför bör du satsa på korta men många pass

   MOTION & TRÄNING Långa pass lite färre dagar i veckan eller korta pass som du kör ofta? Här är anledningen till att du får ut mer av din träning om du kör kort men intensivt!

   Vi reder ut

   Bild: Johnér

   3 myter om fettförbränning – och vad som egentligen gäller

   MOTION & TRÄNING Det finns många seglivade myter om hur du bränner mest fett. Men vad är det egentligen som gäller? Vi slår hål på de vanligaste myterna.

   När magen strejkar

   Bild: Shutterstock

   Knepen som hjälper mot en förstoppad mage

   KROPP & HÄLSA Aj, aj. Det kan göra ont att vara förstoppad men vi vet hur du får fart på den hårda magen igen.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér

   Så ska du träna om du har inkontinens

   MOTION & TRÄNING Kommer det några droppar kiss när du är ute på din löprunda? Då kan du ha drabbats av ansträngningsinkontinens. Här är träningen som passar för blåsor som läcker.

   5 tips

   Bild: Johnér

   Så blir du av med dålig andedräkt

   KROPP & HÄLSA Dålig andedräkt kan förpesta tillvaron för både den drabbade och omgivningen. Här är vanligaste bovarna till det och 5 sätt hur du blir av med de illaluktande problemen.

   Snyggare tänder

   Bild: Johnér och Pixabay

   Så undviker du frätskador på tänderna

   KROPP & HÄLSA Orolig för att få missfärgade tänder? Här är livsmedlen du bör äta och undvika för dina tänders skull.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Studie visar:

   Bild: Johnér

   Studie visar: Vegetarianer är smartare än köttätare

   KROPP & HÄLSA Människor med högre IQ och mycket empati har större benägenhet att bli vegetarianer. Det här visar en brittisk studie.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Krydda upp hälsan

   Bild: Johnér, Pixabay

   5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

   MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

   Upp och hoppa!

   Bild: Johnér

   5 bortförklaringar till att inte träna – och varför de inte håller

   MOTION & TRÄNING För trött, för stressigt, för dyrt... Det finns många anledningar till att inte träna. Men de flesta av dem håller inte – egentligen.