Louise Hoffsten Bild: Mats Bergström/TT

”Jag vill förmedla hopp”

Louise Hoffsten om nya boken ”En näve grus”

30 år gammal fick Louise Hoffsten beskedet att hon hade MS.
Då kändes det som att livet var slut – något som hon skev om i boken ”Blues”.
Nu är Louise aktuell med en ny bok, ”En näve grus”.
– Jag vill att folk ska ta med sig hopp när de har läst boken.

Publicerad 2015-02-18 | Vardagspuls

Tillsammans med sin man skådespelaren Dan Bratt, har Louise sonen  Adrian 10 år. Men tiden under och efter graviditeten blev inte som paret hade tänkt sig. Dagen innan deras bröllop diagnostiserades Dan med cancer. Samtidigt som Louise var gravid. Ännu en gång slogs livet i spillror.

Hjälp från Svenska kyrkan

”En näve grus” beskriver bland annat den kris som paret gick igenom och hur de båda två var ganska dåliga i samband med sonens födelse.
– Vi bad om hjälp från svenska kyrkan, fick avlastning. Det var svårt att be om hjälp, men det var sådan kris att det inte var något att fundera på.
I dag är Dan helt frisk. Och familjen fokuserar på att leva sitt liv i balans med fokus på musiken och familjen.
– Många människor skulle inte orka kämpa, men kärleken hjälpte oss fortsätta – det är också en gåva.

...

Fakta om MS

MS, multipel Scleros är en sjukdom som långsamt förstör det centrala nervsystemet. MS gör att det uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna som gör att impulser inte kommer fram som de ska.
Sjukdomen kommer i skov vilket betyder att man som drabbad har perioder av besvär och stegvis blir sämre. Känselrubbningar, problem med synen, problem med balans och gång är vanligt.
I dag finns inget botemedel mot MS utan enbart bromsmediciner.

Vad är en kris?

I samband med sorg och efter besked om svåra sjukdomstillstånd känner de flesta tomhet, förtvivlan, ensamhet, övergivenhet och vanmakt. En krisreaktion är inte något sjukdomstillstånd utan en normal reaktion. I början kan man bli rädd för att man ska bli psykiskt sjuk eftersom man mår så dåligt. Krisen kan vara en smärtsam erfarenhet, men krisreaktionen är ett tillstånd som i grunden är friskt. Många menar att kriser är en förutsättning för utveckling och mognad.

Källa: Vårdguiden