Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Christian Hellberg lagar biffar gjorda på älgfärs tillsammans med Olle Bensköld som fått chansen att laga mat med Christian genom Min stora dag. Från Vardagspuls den 19 oktober.

Viltfärsbiffar med pressgurka och rårörda lingon

4 portioner

Vilda färsbiffar med klassiska tillbehör signerade Vardagspuls huskock Christian Hellberg.

Publicerad 2015-10-16 | Christian Hellberg

Ingredienser:

600 g viltfärs

1 gul lök

2 msk smör

6 torkade enbär

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 dl matlagningsgrädde

1,5 msk koncentrerad viltfond


Pressgurka:

1 gurka

3 krm salt

2 msk ättiksprit 12%

1 dl vatten

2 msk socker

5 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 msk hackad persilja



Rårörda lingon:

5 dl lingon

2 dl strösocker

Gör så här

  1. Finhacka en gul lök och stek i smör på låg temperatur utan att det tar färg. Tag av från värmen och låt svalna.

  2. Mortla hälften av enbären och salt och blanda med viltfärsen. Tillsätt lök och svartpeppar och blanda väl.

  3. Forma biffar och stek dem i stekpanna ca 3-4 minuter på varje sida. Ett tips är att ha lite kallt vatten på händerna när du gör det så fastnar inte färsen på fingrarna.

  4. När biffarna fått fin färg på båda sidor så ta upp biffarna och häll i grädden i stekpannan, resterande enbär samt viltfonden och koka upp. När såsen kokat ihop, lägg tillbaka biffarna i stekpannan och låt dem sjuda med ca 3-4 minuter.

  5. Pressgurka: Skiva gurka tunt med osthyvel och blanda med salt i en skål. Låt dra i ca 30 minuter så att vätskan dras ut av saltet, häll av spadet.
  6. Koka upp ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och lagerblad i en kastrull. Rör tills sockret löst sig och låt lagen svalna något. Lägg den avrunna gurkan tillsammans med finhackad persilja i en glasburk eller skål och häll lagen över. Låt stå kallt i kylskåp någon timme före servering.
  7. Rårörda lingon: Rör lingon och socker i en bunke tills sockret löst sig. Ställ i kylskåp i 20-30 min innan servering. Om du använder frysta lingon kan bunken helt enkelt stå framme tills lingonen tinat.