Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Saftigt pumpabröd och färskoströra

16 st

Pumpalyktor är härligt att lysa upp höstmörkret med men det urgröpta pumpaköttet blir ofta över.
Använd det istället för att göra ett saftigt gott bröd.

Publicerad 2015-10-22 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

2,5 dl yoghurt eller filmjölk

25 g jäst

1 tsk honung

1 msk rapsolja

1 tsk flingsalt

6,5 dl vetemjöl

100 g riven pumpa

2 dl havregryn

1 dl pumpakärnor


Färskoströra:

 

250 g Kesella kvarg

1 msk timjan

1 tsk rivet citronskal

1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Värm yoghurt (eller filmjölk) i kastrull så den blir ljummen, ca 30 grader.
  2. Lägg yoghurten i en bunke, smula ner och rör ut jästen i den ljumma yoghurten.
  3. Tillsätt honung, olja, salt och nästan allt mjöl.
  4. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper i kanterna på bunken.
  5. Knåda i pumpa och havregryn och låt jäsa ca 30-40 minuter.
  6. Dela degen i 16 bitar, rulla till bollar och sätt dem ganska tätt på en plåt så de jäser ihop.
  7. Jäs ca 30 minuter och värm ugnen till 225 grader.
  8. Pensla bullarna med vatten och strö på pumpakärnor. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  9. Blanda samman ingredienserna till färskoströran och njut med gott pumpabröd.