Avdelningen presenteras av Arla

Smillas glutenfria solrosbröd
1 limpa
Smilla Luuk som är glutenintolerant har tagit fram ett recept på glutenfritt bröd. Riktigt gott!
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl vatten (ca 37 grader)
1 msk fiberhusk
0,5 dl solrosolja
1 tsk fänkålsfrön
2 dl solroskärnor
2 msk mörk sirap
3 dl glutenfri grov mjölmix
2 dl glutenfri ljus mjölmix
2 tsk salt
solrosolja till brödformen och till pensling
ca 1 dl solrosfrön till garnering
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten, fiberhusk och olja. Låt svälla någon minut.
- Mortla fänkålsfröna och tillsätt dem och resten av ingredienserna. Arbeta degen i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar cirka 5 minuter. Degen ska vara lös och kladdig. Om den verkligen är rinnig kan du tillsätta lite mer mjölmix, men ju mer mjölmix du tillsätter, desto torrare bröd kommer du få.
- Olja in en brödform och häll i degen. Pensla på lite olja och strö över solroskärnorna.
- Lägg en kökshandduk över brödet och låt det jäsa 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader när det är 15 min kvar av jäsningen.
- Grädda brödet 30 minuter eller tills det känns färdigt. Testa genom att sticka en provsticka mitt i brödet. Om den känns torr och ingen deg fastnar på den är brödet klart. Om kärnorna börjar bli brända kan du täcka formen med aluminiumfolie.
- Ta ut brödet ur formen när det svalnat helt. Det bröd som är kvar efter något dygn du frysa in, då håller det sig färskt längre.