Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Smillas glutenfria solrosbröd

1 limpa

Smilla Luuk som är glutenintolerant har tagit fram ett recept på glutenfritt bröd. Riktigt gott!

Publicerad 2015-10-27 | Smilla Luuk

Ingredienser:

50 g jäst
4 dl vatten (ca 37 grader)
1 msk fiberhusk
0,5 dl solrosolja
1 tsk fänkålsfrön
2 dl solroskärnor
2 msk mörk sirap
3 dl glutenfri grov mjölmix
2 dl glutenfri ljus mjölmix
2 tsk salt
solrosolja till brödformen och till pensling
ca 1 dl solrosfrön till garnering

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten, fiberhusk och olja. Låt svälla någon minut.
  2. Mortla fänkålsfröna och tillsätt dem och resten av ingredienserna. Arbeta degen i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar cirka 5 minuter. Degen ska vara lös och kladdig. Om den verkligen är rinnig kan du tillsätta lite mer mjölmix, men ju mer mjölmix du tillsätter, desto torrare bröd kommer du få.
  3. Olja in en brödform och häll i degen. Pensla på lite olja och strö över solroskärnorna.
  4. Lägg en kökshandduk över brödet och låt det jäsa 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader när det är 15 min kvar av jäsningen.
  5. Grädda brödet 30 minuter eller tills det känns färdigt. Testa genom att sticka en provsticka mitt i brödet. Om den känns torr och ingen deg fastnar på den är brödet klart. Om kärnorna börjar bli brända kan du täcka formen med aluminiumfolie.
  6. Ta ut brödet ur formen när det svalnat helt. Det bröd som är kvar efter något dygn du frysa in, då håller det sig färskt längre.