Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Christian Hellberg visar vägen till en vegetarisk måndag. Från Vardagspuls den 2 november.

Bakad rotselleri med rostad paprika och ädelost

4 portioner

En härligt färgglad vegetarisk måndagsrätt med olika texturer på grönsakerna, den bakade rotsellerin med en härlig nötig karaktär tillsammans med krispiga råstekt broccoli och knapriga valnötter. Paprikan lyfter verkligen i smaken när man rostar den i ugnen och va inte rädda för att paprikan blir bränd i ugnen, det är bara i skalet och det är lätt plocka bort efter den bakats i ugnen.

Publicerad 2015-10-27 | Christian Hellberg

Ingredienser:

400 g rotselleri

1,5 dl mjölk

1 msk smör

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

1 gul paprika

2 röda paprikor

1 msk smör- & rapsolja

1 msk salt

2 tsk svartpeppar

300 g broccoli

6 st potatisar, fast sort t ex Asterix eller Bintje

100 g valnötter

140 g ädelost

100 g bladsallad t ex rucola, bladspenat eller machésallad

Gör så här

  1. Tvätta och skrubba rotsellerin väl och gnid in den med smör, salt o peppar. Baka den i ugnen på 225 grader i en ugnssäker form i ca 2 tim. Om man vill ha kortare tillagnings tid så dela rotsellerin mindre bitar tex i fyra klyftor så blir den klar på ca 30 min.
  2. Under tiden rotsellerin står i ugnen så ta gärna ut den och ös den gärna med smöret som smält i formen med en sked.
  3. Skölj paprikor, dela och kärna ur och lägg dem med skalsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Pensla dem med hälften av smör- & rapsoljan. Ställ plåten i ugnen och rosta/grilla ca 20 minuter tills skalet är svart. Ta ut och låt svalna något.
  5. Dra av skalet från paprikorna, strö över salt och peppar. Skär ner paprikan i mindre bitar
  6. Skär potatisen i centimeter-tjocka skivor och dela broccoli i mindre buketter. Råstek broccoli och potatis i en stekpanna på hög värme med resterande mängd smör- & rapsolja tills det fått fin färg, ca 5 min. Rör om hela tiden så att det inte bränns vid.
  7. Rosta valnötterna i en torr het stekpanna, låt svalna något.
  8. Blanda rostad paprika med bladsallad och lägg upp på ett fat, toppa med valnötter och smulad ädelost.
  9. Servera med rotselleripuré och råstekt broccoli och potatis. Njut av höstens alla färger på en tallrik!