Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Författaren Viveca Sten lagar sin paradrätt i Vardagspuls den 4 november.

Viveca Stens lammfilé med kantarellpasta

4 portioner

Viveca Sten är mest känd som författaren bakom den populära Sandhamn-serien. Men hon är också matintresserad. Här delar hon med sig av ett höstigt favoritrecept.

Publicerad 2015-10-27 | Viveca Sten

Ingredienser:

1 paket, ca 500 g, färsk pasta,
t ex fettuccine
500 g lamminnerfilé
1 msk torkad timjan
1 tsk salt
2 tsk svartpeppar
1 msk smör
200 g kantareller eller annan svamp,
t ex trattkantareller eller trumpetsvamp
2 schalottenlökar
1 msk smör
Salt och svartpeppar
2 dl vispgrädde
1 kruka gräslök
150 g grovriven parmesanost

Gör så här

  1. Krydda lammfiléerna med timjan, salt och peppar. Bryn dem runt om i smör i stekpanna på medlehög värme så de får färg.
  2. Lägg dem i ugnsfast form och ställ in i ugnen på 125 grader. Stick in en stektermometer i mitten på den tjockaste filén.  För medium stekt kött låt filéerna stå i ugnen tills termometern visar 55 grader.
  3. Ta sedan ut dem, täck med folie och låt köttet vila 5-10 min.
  4. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackning.
  5. Putsa och skär kantarellerna i mindre bitar. Finhacka löken. Fräs löken i smör och tillsätt kantarellerna.
  6. Stek tills svampen mjuknat. Salta och peppra och häll över grädden, låt koka upp och sjuda i ca 5 min.
  7. Finhacka gräslök och lägga ner i svampsåsen. Blanda ner såsen i pastan och lägg upp på stort fat.
  8. Skär lammfilén i tunna skivor och lägg upp vackert runt pastan. Toppa med riven parmesanost.