Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

13-åriga Maja Ljung kom tvåa i Sveriges yngsta mästerkock 2014. Nu har hon släppt egen kokbok. I Vardagspuls kök bjuder hon på italiensk höstgryta. 

Italiensk köttgryta

4 portioner

Det fina med grytor är att man kan krydda efterhand för att få precis den smak man vill ha. Så börja försiktigt med timjan, rosmarin och fond, och krydda sedan på tills du är nöjd! Se upp med mängden salt och peppar bara. Vill du ha en mildare eller krämigare smak så kan man blanda i crème fraiche eller grädde i grytan.

Publicerad 2015-10-30 | Maja Ljung

Ingredienser:

600 g högrev, gärna från kalv

saft och skal från 1⁄2 citron

1⁄2 dl vitt matlagningsvin

1 vitlöksklyfta

färsk rosmarin

färsk timjan

salt och peppar

2 msk smör

1 burk krossade tomater à 400 g

1–2 msk kalvfond

1 krm socker

1 paprika

2–3 tomater

300 g pasta

Gör så här

  1. Gör en marinad av citronskal och –saft, matlagningsvin och hackade örter.
  2. Skär köttet i mindre bitar, ca 2x2 cm, och lägg i marinaden. Köttet behöver ligga i marinaden i en timme minst för att ta smak.
  3. Ta upp köttet ur marinaden och bryn det runtom i smör i en stekpanna. Spara marinaden.
  4. Lägg över köttet i en gryta och häll över resten av marinaden. Tillsätt krossade tomater, en nypa socker och kalvfond.
  5. Låt grytan sjuda ca 1 timme, smaka av och tillsätt mer salt, peppar eller örter om du vill. Dela paprika och tomater i mindre bitar, lägg i grytan.
  6. Låt grytan puttra i minst 2 timmar tills köttet är mört och faller isär, gärna ännu längre. Servera med kokt pasta.