Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Cheesecake på lingon, kanel och citron

Ca 25 stycken

Den här cheesecaken med crumblebotten på rostat teffmjöl har satts ihop av Magnus Johansson, en av Sveriges främsta konditorer.

Publicerad 2015-11-06 | Magnus Johansson

Crumblebotten:

100 g teffmjöl

50 g smör, rumstempererat

ca ½ dl strösocker

½ tsk malen kanel

finrivet skal av ¼ citron

Fyllning:

170 g färskost naturell

ca ½ dl strösocker

1 äggula

½ äggvita

½ dl lingon, mixade

1 msk arrowrot

¼ vaniljstång

½ tsk malen kanel

finrivet skal av ¼ citron

Garnering:

rårörda lingon

ev syltade granskott

ev ätbara blommor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på varmluft 190°. Strö ut mjölet på en plåt med bakplåtspapper, rosta i ugnen 10-15 min till gyllenbrun färg, rör om då och då.

  2. Arbeta ihop alla ingredienser till crumblen i en matberedare. Strö ut degen på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Grädda i ugnen tills smulorna är gyllene i färgen. Låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 140°.

  4. Fyllning: Blanda färskost och socker till en slät kräm. Tillsätt resten av ingredienserna lite i taget.

  5. Fördela fyllningen i små pappersformar upp till 80%. Lägg på crumble och grädda i ugnen ca 30 min. Låt svalna och ställ i frysen.

  6. Ta ut de små kakorna ur formarna när de är frysta och låt tina inför servering. Garnera med rårörda lingon och eventuellt syltade granskott och blommor.