Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
rödbetssnäckor godis naturgodis Bild: Arla

Rödbetssnäckor med chiafrön, mandel och linfrön

50 bullar

Toppa denna nyttiga och enkla bakelse med kokosflingor och quinoapuffar.

Publicerad 2015-11-05 | Senast ändrad 2016-10-03 | Konditor Magnus Johansson

Ingredienser:

Deg 1:

5 dl kall sockerfri rödbetssaft (från t ex en råsaftscentrifug eller från hälsokostaffären)

8⅓ dl vetemjöl (500 g)

50 g jäst

2¼ dl strösocker (200 g)

Deg 2:

8⅓ dl vetemjöl (500 g)

2 tsk salt

1 msk mortlade kardemummakärnor

200 g smör, rumstempererat

Fyllning:

2 dl chiafrön (140 g)

8 dl vatten

400 g mandelmassa

400 g smör, rumstempererat

1,5 dl linfrön

50 g torkade blåbär

Pensling och topping:

1 uppvispat ägg

kokosflakes

quinoapuffar

Gör så här

  1. Lägg chiafröna till fyllningen i blöt i vattnet och låt svälla under natten, rör gärna efter någon timme.
  2. Blanda ingredienserna till deg 1 i en maskin med degkrok. Täck bunken och låt jäsa till första bubblan, ca 30 min.
  3. Blanda vetemjöl, salt och kardemumma från deg 2 i samma bunke som Deg 1. Arbeta degen ca 10 min på mellanhastighet. Tillsätt smöret lite i taget. Blanda väl till en seg och elastisk deg. Täck degen med plast och ställ i kylen ca 1 tim.
  4. Blanda mandelmassa och smör, gärna i en matberedare med vinge, till en slät kräm. Tillsätt de blötlagda chiafröna och blanda väl.
  5. Kavla ut degen till en rektangulär platta ca 3 mm tjock. Stryk på mandelfyllningen, strö på linfrön och torkade blåbär, rulla ihop från långsida till långsida till en rulle. Skär upp rullen i ca 2 cm bitar. Ställ med snittytan uppåt i pappersformar. Låt jäsa ca 1½ tim.
  6. Sätt ugnen på varmluft 190°. Pensla med ägg och toppa med kokosflakes och quinoapuffar. Grädda i 10-12 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.