Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Ulrika Brydling lagar laxburgare, svampburgare, coleslaw och rotfruktschips. Från Vardagspuls den 6 november.

Svampburgare med karamelliserad rödlök

4 portioner

En smakrik och matig vegoburgare där smeten kan göras redan kvällen innan.
Blåmögelost tillsammans med söt rödlök är extra gott till!

Publicerad 2015-10-27 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

250 g skogschampinjoner

3 dl kokt råris (gärna svart eller rött)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör- & rapsolja

2 msk soja

1 solrosfrön

½ dl persilja

2 dl kokta kidneybönor

1 krm cayennepeppar

2 krm salt


Karamelliserad rödlök:

2 rödlökar

1 msk rödvinsvinäger

1 msk farinsocker

2 tsk salt

1 tsk svartpeppar


Tillbehör:

4 hamburgerbröd

4 skivor hamburgerost Castello Burger blue

4 salladsblad tex roman-, isbergs- eller huvudsallad

2 tomater

Gör så här

  1. Koka riset efter anvisning på förpackning. Låt svalna.
  2. Mixa champinjoner, lök och vitlök i matberedare. Lägg svamphacket i stekpanna med lite smör- & rapsolja och fräs ur vätskan. Tillsätt soja och rör om.
  3. Lägg i solrosfrö och persilja  i matberedare och tillsätt bönor, ris, cayennepeppar och salt. Mixa, gärna med pulsfunktion, så allt blandas till en fast smet.
  4. Lägg i bunke och blanda i svamp- och lökhacket. Låt stå i kyl ca 1 timme. Hit kan du förbereda dagen innan.
  5. Forma smeten till fyra burgare och lägg på  plåtar med bakplåtspapper, stek dem i ugn på 175 grader i ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden i ugnen så båda sidor får stekyta.
  6. Karamelliserad rödlök: Skala och skär rödlöken i tunna ringar och fräs den mjuk i kastrull, slå på rödvinsvinäger, farinsocker, salt och peppar.
  7. Koka upp och låt sjuda på svag värme utan lock i ca 10-15 min tills löken är mjuk och vätskan kokat in. Rör om då och då. Låt svalna något.
  8. Servera hamburgarna i bröd med en skiva hamburgerost på varje burgare, sallad och tomat och toppa med den karamelliserade rödlöken.