Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Johan Hedbergs lättrimmade lax med dillstuvad potatis

4 portioner

Den föredetta marknadschefen Johan Hedberg insåg att maten var hans passion. Du kan också laga hans favoritrecept.

Publicerad 2015-11-06 | Johan Hedberg

Ingredienser:

Rimmad lax:

800 g skinn- och benfri laxfilé

4 msk salt

3 msk socker

Stuvad potatis:

600 g potatis, fast sort

2 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk (3%)

1 tsk salt

1 tsk nymald vitpeppar

1 dl dill färsk el fryst

Sallad:

1/2 fänkål, ca 200 g

150 g sockerärter

100 g rädisor

50 g ärtskott

Ca 150 g olika sorters salladsblad, t ex rucola, mangold eller babyspenat

1 msk olivolja

Saften från en 1/2 citron

Tillbehör:

Citronklyftor

Färsk dill

Gör så här

  1. Rör ihop salt och socker i en skål. Gnid in blandningen ordentlig på laxen.
  2. Lägg laxfilén i dubbla fryspåsar och lägg in i kylen 2 dygn. Vänd den ett par gånger under tiden så att hela laxen rimmas. 
  3. Torka därefter av laxen men skölj inte av den. 
  4. Skala potatisen, skär den i stora tärningar 3x3 cm och lägg i en kastrull.
  5. Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp och sjud utan lock tills potatisen är mjuk. Då har också gräddmjölken tjocknat.
  6. Smaka av med salt och vitpeppar. Finhacka dillen och rör i precis innan servering.
  7. Skölj fänkål, sockerärter och rädisor och skiva tunt antingen med kniv eller en mandolin. Blanda med salladsblad och ärtskott.
  8. Droppa över olivolja och citronsaft.
  9. Servera laxen skuren i stora tunna skivor tillsammans med stuvade potatisen och salladen. Garnera gärna med en citronklyfta och lite dill.