Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Röding med bakad spetskål och vitvinssås

4 portioner

En lyxig fiskrätt med röding och en riktigt god vitvinssås, perfekt till helgen!
Har du inte din egen fiskfond så går det bra med koncentrerad också.
Tänk även på att ju längre såsen får koka ihop desto godare blir det.
När man steker rödingen bara på skinnsidan så blir det bättre resultat och fisken behöver inte vara helt genomstekt utan kan gärna ha en liten rosa kärna kvar i mitten.

Publicerad 2015-11-05 | Christian Hellberg

Ingredienser:

600 g rödingfilé eller laxfilé

1 spetskålshuvud, ca 500-600g

2 msk smör-&rapsolja

3 schalottenlökar

4 champinjoner

2 msk smör

5 vitpepparkorn

4-5 persiljekvistar

skalet från 1 citron

2 dl fiskfond av god kvalitet (eller 1 msk koncentrerad fiskfond och 2 dl vatten)

1 dl vitt vin eller mousserande vin

3 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

150 g sockerärter


Garnering:

50 g forell- eller laxrom

4 dillkvistar

1 citron

Gör så här

  1. Börja med att dela spetskålen i fyra klyftor. Hetta upp smör-&rapsoljan i en stekpanna och stek spetskålen runt om tills spetskålen fått en fin gyllenbrun yta på alla sidor.
  2. Salta och peppra och baka i ugn på 125 grader i 30min.

  3. Finhacka schalottenlök, dela champinjonerna och fräs det i lite smör i en kastrull tillsammans med persiljekvistar, vitpepparkorn och citronskal.
  4. Slå på fiskfond och vin, koka ihop och reducera ca 10 min. Häll i grädden, koka upp och sjud på svag värme i ca 20 min. Rör om då och då.
  5. Ta av kastrullen från värmen och sila av såsen i en sil för att få bort persiljekvistar, champinjoner och lök mm.
  6. Koka sedan upp såsen igen och låt såsen reduceras ytterligare om den är för tunn. Smaka av med salt och peppar.
  7. Hetta upp resterande av smöret i en stekpanna. Salta och peppra rödingsfiléerna och stek dem på hög värme på skinnsidan.
  8. Sänk temperaturen efter ca 2-3 min och ös sedan smöret över rödingen. När rödingen börjat skifta färg från mörkrosa till mer ljusrosa så är den klar.
  9. Koka upp lättsaltat vatten, lägg ner sockerärtorna och låt dem koka i en minut så de fortfarande är spänstiga.
  10. Servera med baka spetskål, röding och den goda vitvinssåsen. Garnera med forellrom, en citronklyfta och en dillkvist.