Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Thomas Sjögren, Årets kock 2015, lagar lammtacos i Vardagspuls den 19 november.

Taco på lammframdel med pico de gallo och avokado

4 portioner

Årets kock 2015 Thomas Sjögren lagar mexikoinspirerad hel lammframdel. Om man inte har tillgång till just en hel framdel så funkar det utmärkt med lammbog eller lammlägg. Tillagningen ser likadan ut, men man kan då dra ner tillagningstiden med ungefär hälften. Särskilt lammlägg blir gott och väldigt mört om man bakar länge i ugnen.
Vill man inte göra egna tortillabröd så funkar det självklart precis lika bra med de som man köper i butiken.

Publicerad 2015-11-19 | Thomas Sjögren

Ingredienser:

1 framdel av lamm, ca 3-4 kg (ca 1,5-2 kg lammbog eller lammlägg funkar lika bra. Korta tillagningstiden med hälften bara.)

3 gula lökar

1 msk hel svartpeppar

2 morötter

2 vitlöksklyftor

2 l vatten


Pico de gallo:

3 plommontomater

2 silverlökar

2 krukor koriander

Saften från 2 lime

2 krm salt


Till servering:

½ kg majsmjöl (mazecamjöl)

4 dl vatten

Gör så här

  1. Lägg lammet på ett ugnsgaller, placera gallret ovanför en djup plåt. Fyll plåten med lök, peppar, morot, och vitlök och fyll på med vatten.
  2. Täck gallret med lammet och plåten under med folie så det inte finns några luckor men så att köttsaften kan droppa ner. Baka lammet i ugnen på 100 grader i ca 5 timmar.
  3. Pico de gallo: Hacka tomater, silverlök och koriander fint och blanda i en bunke. Pressa i limen och smaka av med salt.
  4. Ta ut lammet och låt det svalna. Plocka ner det i mindre bitar, när lammet har bakats länge i ugnen så faller det väldigt lätt isär.
  5. Sila av buljongen som bildats i plåten under och koka upp i en kastrull. Lägg över det plockade lammköttet i en ugnsäkerform och häll över lite av buljongen så att köttet saftar sig ännu mer.
  6. Servera lammet i nygräddade tortillabröd (köpta eller hemmagjorda) med pico de gallo och avokado. Servera buljongen på sidan med lite crème fraiche.