Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Ulrika Brydling lagar kött- och vegobullar i Vardagspuls den 20 november.

Köttbullar med smak av jul

4 portioner

Köttbullarna blir perfekt plockmat genom att servera dem på tandpetare.
Passa även på att göra en stor sats och frys in så har ni köttbullarna färdiga till jul.

Publicerad 2015-11-12 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

400 g blandfärs

3⁄4 dl ströbröd

1 1⁄2 dl vispgrädde

1 msk finhackad gul lök

1 ägg

1 tsk salt

1 krm malen nejlika

1 krm malen kryddpeppar

2 msk smör


Tillbehör:

Lingonsmetana:

1 dl lingon

2 dl smetana

2 tsk strösocker

1 msk dijonsenap

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda ströbröd med grädde. Låt det svälla 5-10 min.
  2. Blanda färsen med lök, ägg, salt, nejlika och kryddpeppar. Tillsätt ströbrödsblandningen och rör tills färsen är smidig och väl blandad.
  3. Fukta händerna med kallt vatten och forma till jämna köttbullar. Stek dem några i taget, i smör. Skaka pannan så att de blir jämnt brynta.
  4. Sänk värmen när köttbullarna börjat få färg och stek tills de blir genomstekta, 5-10 min.
  5. Lingonsmetana: Passera lingonen genom en sil med en sked och blanda den passerade lingonsaften med socker, dijonsenap och smetana. Smaka av med salt och peppar.

Tips! Du kan också steka köttbullarna i ugnen, extra bra om du har stor sats. Stek dem först i stekpannan så de får yta, sen i ugnen på 175 grader i 10 min.