Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Gravad lax med pepparrotskräm

4 portioner

Ulrika Brydling har tagit fram ett gott recept med lax.
Det tar tid att laga receptet men resultatet är värt väntan!

Publicerad 2015-11-16 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

600 g färsk laxsida

1⁄2 dl salt

1 dl strösocker

1 msk grovkrossad vitpeppar

1⁄2 dl grovhackad färsk dill

Pepparrotskräm:

2 dl smetana

1 msk riven pepparrot

1 tsk strösocker

2 tsk ättiksprit 12%


Tillbehör:

Servera med Ulrikas potatissallad.

Gör så här

  1. Frys laxen minst 1 dygn innan den gravas. Se över laxsidan och ta bort alla synliga ben men låt skinnet vara kvar. Blanda samman, salt, socker och peppar.
  2. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen.
  3. Dela laxen och lägg ihop med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, knyt ihop och lägg på ett fat.
  4. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden.
  5. Blanda alla ingredienser till pepparrotskrämen och smaka av. Låt stå i kyl minst 30 min för att smakerna ska utvecklas.
  6. Vid servering, skrapa bort dill och kryddor och skär laxen i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad.