Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Ebba Busch Thors helstekta kyckling med rotfrukter

4 portioner

Politikern Ebba Busch Thor lagar en kyckling med rotfrukter som passar till en middag för hela familjen. Så här gör du för att lyckas med receptet.

Publicerad 2015-11-23 | Ebba Busch Thor

Ingredienser:

1 kyckling ca 2 kg, gärna ekologisk

50 g smör

1 msk havssalt

1 tsk nymald svartpeppar

6-8 skivor lufttorkad skinka

4 vitlöksklyftor

1 citron

4-5 timjankvistar

300 g morötter

300 g palsternackor

300 g majrova

1 msk olivolja

1 msk flytande honung

2 kvistar rosmarinblad

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader. Gnid in kycklingen på både in- och utsidan generöst med smör, salt och nymald svartpeppar.
  2. Lägg kycklingen i en rymlig ugnsfast form. Picka den hela citronen med en vass kniv några gånger och stoppa in kycklingen tillsammans med vitlöksklyftor och timjan.
  3. Lägg skinkskivorna omlott på kycklingen så de täcker hela kycklingen. Stek i ugnen i ca 45 minuter.
  4. Skala och skär morötter, palsternacka och majrova i ganska grova bitar.
  5. Ta ut kycklingen ur ugnen och lägg rotfrukterna runtom kycklingen. Ringla lite olivolja och honung över dem och toppa med rosmarinblad.

  6. Stek kycklingen med rotfrukter i ytterligare 45 minuter eller tills kycklingen är klar och rotfrukterna fått fin färg och är genomstekta. Kolla gärna med en köttermometer att kycklingen är klar, innertemperaturen ska vara 82 grader vid den tjockaste delen precis intill benet.
  7. Ta bort skinkskivorna från kycklingen och smula eller hacka ner i mindre bitar och strö över rotfrukterna.
  8. Ta ut citronen och vitlöksklyftorna ur kycklingen. Mosa vitlöksklyftorna med en gaffel och bred ut över kycklingsskinnet.
  9. Pressa citronsaften över kycklingen. Servera kycklingen med rotfrukterna och en grönsallad.