Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Christain Hellberg lagar spenatsoppa med grillad macka i Vardagspuls den 30 november.

Spenatsoppa med kokt ägg

4 portioner

Publicerad 2015-11-24 | Christian Hellberg

Ingredienser:

500 g fryst eller färsk bladspenat

½ purjolök

1 msk smör-&rapsolja

1 vitlöksklyfta

6 dl grönsaksbuljong (6dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning eller 2 msk koncentrerad grönsaksfond går också bra)

3 dl matlagningsgrädde

½ tsk malen muskotnöt

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

2 ägg

Gör så här

  1. Börja med att koka äggen om du själva vill ha dem; löskokt eller hårdkokt. Lägg med lite salt i vattnet när du kokar dem så går det lättare att skala äggen, de tar ingen smak av saltet. Att spola äggen i kallt vatten efter de kokat färdigt är också ett bra tips.
  2. Skölj purjolöken och skär den grovat. Hacka vitlöken i mindre bitar.
  3. Fräs i smör-& rapsolja i en stor kastrull. Löken ska bara bli mjuk, inte få färg.
  4. Tillsätt spenaten och fräs några minuter under omrörning, tillsätt muskot.
  5. Tillsätt grönsaksbuljong och låt soppan sjuda under lock ca 5 min.
  6. Tillsätt grädde och smaka av soppan med salt och peppar.
  7. Sjud ytterligare 10 min och mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender.
  8. Servera soppan med kokta ägghalvor och grillad macka.