Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp


Ulrika Brydling ger inspiration till ett grönare julbord med fyra rätter. Från Vardagspuls den 4 december.

Omelett med grönkålpesto

4 portioner

Här tillagar vi omeletten i små portionsformar som är toppen på julbordet. Förbered gärna peston tidigare och gör omeletten precis innan servering. Det går även att göra omeletten i stor form, tillaga då lite längre tid i ugnen.

Publicerad 2015-11-24 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

Grönkålspesto:

6-8 grönkålsstjälkar

1 vitlöksklyfta

1 kruka basilika

100 g riven vällagrad ost (t ex Svecia)

1-2 dl neutral rapsolja

1 krm salt

Omelett:

4 ägg

1 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl pesto enligt ovan

½ tsk salt

½ krm svartpeppar

Smör-&rapsolja-spray till formar

Gör så här

  1. Börja med grönkålspeston: Repa och grovhacka grönkålen (ta bort så mycket stjälk som möjligt). Skala vitlök.
  2. Lägg grönkål, vitlök, basilika och ost i matberedare.
  3. Mixa och droppa i olja till en smetig konsistens. Smaksätt med lite salt.
  4. Börja nu med omeletten: Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Smörj sex stycken små ugnsfasta formar/kokotter, alt en stor form.
  6. Vispa ihop alla ingredienser till en äggstanning och häll upp i formarna.
  7. Grädda tills omeletten reser sig som en sufflé och har en gyllene yta, samt att den har stelnat inuti (kolla med en potatissticka eller en kniv). Det tar ca 10-20 minuter beroende på formarnas storlek.
  8. Om du har en stor form, skär ut portionsbitar av omeletten.
  9. Toppa omeletterna med peston.