Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp


Ulrika Brydling ger inspiration till ett grönare julbord med fyra rätter. Från Vardagspuls den 4 december.

Stekt brysselkål med majonnäs på brynt smör

Brysselkål tillagat på detta sätt och tillsammans med hasselnötterna och majonnäsen blir väldigt gott. Det brynta smöret som vi gör en majonnäs på, gör att den får en väldigt nötig god smak. En perfekt rätt för att upptäcka vilken härlig grönsak brysselkålen är.

Publicerad 2015-11-24 | Ulrika Brydling

Vardagsmats-bloggen: Vägen till ett grönare julbord

Ingredienser:

Majonnäs:

200 g smör

2 äggulor

1 msk dijonsenap

½ pressad vitlöksklyfta

1 msk vitvinsvinäger

1-2 dl neutral rapsolja

1 krm salt

50 g hela skalade hasselnötter

Brysselkål:

ca 500 brysselkål200 g steklökar

25 g smör

1 krm salt

½ krm svartpeppar

1 msk råsocker

1 kruka färska örter till garnering

Gör så här

  1. Majonäs och hasselnötter: Bryn smöret så det får gyllenbrun färg och doftar fylligt nötigt. Låt svalna så det blir fingervarmt.
  2. Lägg äggulor, dijonsenap, vitlök och vinäger i en matberedare.
  3. Droppa i olja under mixning och sen det brynta smöret.
  4. Reglera konsistensen med hjälp av lite varmt vatten om den blir för tjock.
  5. Smaksätt med salt. Hacka nötterna grovt och rosta i panna tills de är gyllene.
  6. Brysselkål: Ansa brysselkålen och skala löken, lägg ner i lättsaltat kokande vatten i 2 min
  7. Häll av vattnet och klappa kål och lökar torra med hushållspapper.
  8. Dela brysselkålen på mitten.
  9. Smält smör i stekpanna och när smöret tystnat, lägg ner kål och lök. Strö över salt, peppar och socker.
  10. Stek på medelhögvärme ca 5-6 min.
  11. Lägg upp kål och lök på ett fat och toppa med majonnäs, hasselnötter och garnera med örter.