Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp


Ulrika Brydling ger inspiration till ett grönare julbord med fyra rätter. Från Vardagspuls den 4 december.

Ugnsbakad vitkål med örter

4 portioner

Här bakar vi vitkålen i ugnen tillsammans med en smakrik buljong. Det blir en perfekt rätt i helgen och på julboret. Vill du ha den helt vegetarisk tar du grönsaksbuljong och byter ut bacon till kapris.

Publicerad 2015-11-24 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

½ vitkålshuvud, ca 500 gr

3 dl kycklingbuljong

2 dl vitt vin

½ dl socker

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk timjan

1 krm curry

1 vitlöksklyfta

100 g bacon

½ tsk rosépeppar

1 kruka färska örter (t ex basilika, persilja eller timjan)

2 dl crème fraiche

Skalet från ½  apelsin

salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg det halva vitkålshuvudet i en ugnsfast form och salta runt om.
  3. Koka en lag av buljong, vin, socker, vinäger, timjan, curry och pressad vitlök.
  4. Slå buljongen över kålhuvudet och täck formen med folie.
  5. Ställ in i ugnen och baka ca 2 timmar. Ös kålen då och då med buljong.
  6. Finhacka och stek bacon krispig i medelvarm panna.
  7. Plocka hälften örterna och blanda med finrivet apelsinskal och crème fraiche till en röra.
  8. Dela kålen i bitar vid servering och toppa med krispigt bacon, lite rosépeppar, resterande färska örter och crème fraiche-röran.