Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Rotfruktspytt med svamp och mynta, pocherat ägg och morotzatziki

4 portioner

Vardagspuls kock Ulrika Brydling bjuder på en vegetarisk pytt. Enkelt och smakar gott! Så här lagar du receptet.

Publicerad 2015-11-26 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

2 morötter

1 liten kålrot

2 små palsternacka

1 liten rotselleri

2 potatisar

1 gul lök

1 vitlök

400 g blandsvamp tex champinjoner, shiitake, portabello

2 msk smör & rapsolja

2 tsk spiskummin

½ tsk salt

½ krm svartpeppar

1 kruka mynta

Morotstzatziki:

1 morot

dl matyoghurt

1 vitlöksklyfta

½ msk spiskummin

1 krm salt

Pocherade ägg:

4 ägg

2 liter vatten

1 msk ättika

1 msk salt

Gör så här

  1. Börja med tzatzikin. Riv morot och pressa vitlöken.
  2. Krama ur vätskan av den rivna moroten, blanda med yoghurt, vitlök & spiskummin.
  3. Smaksätt med salt.
  4. Ställ i kylskåp, gärna i ca 30 min så får smakerna utvecklas mer.
  5. Pytt: Tärna alla rotfrukter, potatis och lök. Finhacka vitlöken, dela svamp i mindre bitar.
  6. Fräs rotfrukter, lök, vitlök och svamp smör & rapsolja i en stekpanna på medelvärme.
  7. När grönsakerna känns mjuka, smaksätt med spiskummin, salt och peppar.
  8. Hacka myntan och blanda ner vid servering.
  9. Pocherade ägg: Koka upp vatten, häll i ättika och salt och låt svalna till sjudpunkt.
  10. Knäck äggen i en skål.
  11. Vispa i vattnet så det bildas en virvel och häll i äggen försiktigt.
  12. Låt ligga i sjudande vatten ca 2-3 minuter.
  13. Lyft upp med hålslev och servera med pytten och tzatziki.