Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Chèvre chaud med lammracks och rödvinssås

4 portioner

Här är Christians variant på en riktigt fransk klassiker ; den varma getostsalladen chèvre chaud.
Här gör vi den med lammracks och härligt höstiga rödbetor.

Publicerad 2015-12-04 | Christian Hellberg

Ingredienser:

900 g lammracks

300 g getost (gärna i rulle)

2 vitlöksklyftor

2 rosmarinkvistar

2 dl rödvin

2 dl vatten

1 kg rödbetor (gärna små fina 10-15st)

2 msk olivolja

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

50 g machésallad

2 msk balsamicovinäger

1 msk flytande honung

2 msk smör & rapsolja

Rödvinssås:

2 schalottenlökar

2 msk smör

1 dl farinsocker

2 dl rödvin

5 dl kalvbuljong eller 2 msk koncentrerad kalvfond och 5 dl vatten

1 dl koncentrerad svartvinbärssaft

3 msk sherryvinäger

2 krm salt

2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Grovhacka vitlök och rosmarin, lägg ner det i en bunke tillsammans med rödvin och vatten. Lägg även ner lammracksen i bunken, se till att de täcks med väskan. Täck med bunken med plastfilm, ställ kallt och låt köttet marineras i ca 3 timmar.
  2. Under tiden kan du göra rödvinssåsen: Skala och skär löken till rödvinssåsen i mindre bitar. Fräs i smör i en kastrull på medelvärme, tillsätt socker och låt löken karamelliseras .
  3. Slå på vinet och kalvbuljongen och låt koka upp. Låt vätskan koka ner och reduceras till hälften. Häll i svartvinbärssaften och smaka av rödvinssåsen med sherryvinäger, salt och peppar.
  4. Koka upp igen. Såsen passar också bra att förbereda längre tid innan.
  5. Koka rödbetorna mjuka med skal i lättsaltat vatten ca 25-30 min. Skölj av betorna i rinnande, kallt vatten och skala dem under det rinnande vattnet så är det mycket enklare att skala dem. Lägg dem sedan i en ugnssäker form tillsammans med olivolja, salt och peppar, blanda väl. Om det är olika storlek på betorna är det bra att dela dem i lika stora bitar.
  6. Värm ugnen till 225 grader. Rosta rödbetorna i ca 10 min och när de svalnat något, vänd ner machésalladen bland betorna och toppa med balsamicovinäger och flytande honung. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
  7. Ta upp lammracksen och torka av dem , salta och peppra. Hetta upp smör & rapsolja i en stekpanna. Bryn lammracksen runtom på ganska hög värme och lägg dem sedan i en ugnssäker form tillsammans med lite av marinadvätskan, stek i ugnen i ca 10 min tills köttet har en innertemperatur på 54 grader (ontrollera med en ugnstermometer).
  8. Ta ut köttet ur ugnen, låt det vila i ca 5 min och skär det längs med benet till portionskotletter. Skär sedan getostrullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på kotletterna, ringla på lite mer honung, salta och peppra och ställ in köttet igen ca 3 min, tills osten börjat smälta lite.
  9. Servera lammracks med rödvinssåsen och de ugnsrostade rödbetorna.