
Chèvre chaud med lammracks och rödvinssås
4 portioner
Här är Christians variant på en riktigt fransk klassiker ; den varma getostsalladen chèvre chaud.
Här gör vi den med lammracks och härligt höstiga rödbetor.
Ingredienser:
900 g lammracks
300 g getost (gärna i rulle)
2 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 kg rödbetor (gärna små fina 10-15st)
2 msk olivolja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
50 g machésallad
2 msk balsamicovinäger
1 msk flytande honung
2 msk smör & rapsolja
Rödvinssås:
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 dl farinsocker
2 dl rödvin
5 dl kalvbuljong eller 2 msk koncentrerad kalvfond och 5 dl vatten
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3 msk sherryvinäger
2 krm salt
2 krm svartpeppar
Gör så här
- Grovhacka vitlök och rosmarin, lägg ner det i en bunke tillsammans med rödvin och vatten. Lägg även ner lammracksen i bunken, se till att de täcks med väskan. Täck med bunken med plastfilm, ställ kallt och låt köttet marineras i ca 3 timmar.
- Under tiden kan du göra rödvinssåsen: Skala och skär löken till rödvinssåsen i mindre bitar. Fräs i smör i en kastrull på medelvärme, tillsätt socker och låt löken karamelliseras .
- Slå på vinet och kalvbuljongen och låt koka upp. Låt vätskan koka ner och reduceras till hälften. Häll i svartvinbärssaften och smaka av rödvinssåsen med sherryvinäger, salt och peppar.
- Koka upp igen. Såsen passar också bra att förbereda längre tid innan.
- Koka rödbetorna mjuka med skal i lättsaltat vatten ca 25-30 min. Skölj av betorna i rinnande, kallt vatten och skala dem under det rinnande vattnet så är det mycket enklare att skala dem. Lägg dem sedan i en ugnssäker form tillsammans med olivolja, salt och peppar, blanda väl. Om det är olika storlek på betorna är det bra att dela dem i lika stora bitar.
- Värm ugnen till 225 grader. Rosta rödbetorna i ca 10 min och när de svalnat något, vänd ner machésalladen bland betorna och toppa med balsamicovinäger och flytande honung. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
- Ta upp lammracksen och torka av dem , salta och peppra. Hetta upp smör & rapsolja i en stekpanna. Bryn lammracksen runtom på ganska hög värme och lägg dem sedan i en ugnssäker form tillsammans med lite av marinadvätskan, stek i ugnen i ca 10 min tills köttet har en innertemperatur på 54 grader (ontrollera med en ugnstermometer).
- Ta ut köttet ur ugnen, låt det vila i ca 5 min och skär det längs med benet till portionskotletter. Skär sedan getostrullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på kotletterna, ringla på lite mer honung, salta och peppra och ställ in köttet igen ca 3 min, tills osten börjat smälta lite.
- Servera lammracks med rödvinssåsen och de ugnsrostade rödbetorna.