Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

 Ulrika Brydling visar hur du lyckas med julskinkan och gör en bulgursallad med saffran. Från Vardagspuls den 14 december.

Ulrika Brydlings julskinka

Så här lagar du en smarrig julskinka till julbordet.

Publicerad 2015-12-11 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

2 kg rimmad skinka

2 tsk salt

2 lagerblad

10 kryddpepparkorn

15 vitpepparkorn

1 morot

1 gul lök

Griljering:

1 tsk maizena

1 äggula

1 msk rörsocker

2 msk sötstark senap

1 msk dijonsenap

1 dl ströbröd

10-15 hela nejlikor

Gör så här

  1. Börja med att skölja julskinkan i kallt vatten, låt nätet sitta kvar. Lägg ner skinkan med svålen upp i en tillräckligt stor kastrull och placera en termometer i den tjockaste delen av skinkan.
  2. Fyll på med vatten tills skinkan är helt täckt, koka sedan upp och skumma av med hålslev.
  3. Tillsätt vitpepparkorn, salt, lagerblad, krydd- och vitpeppar, grovt skuren lök och morot.
  4. Koka upp och låt det sjuda (inte koka, då riskerar skinkan att bli torr) tills termometern visar 71-73 grader. Ta upp skinkan ur kastrullen, ta bort nätet och låt skinkan svalna.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg skinkan i en ugnssäker form. Pudra över maizena så fastnar griljeringen bättre.
  6. Blanda äggula, socker och senap och bred ut på skinkan. Strö över ströbröd och garnera med hela nejlikor.
  7. Griljera skinkan i ca 10-15 min tills den fått fin färg. Låt svalna
  8. Ät skinkan till mer än julbordet, som t ex med den här Bulgursalladen.