Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp


Christian Hellberg lagar tittarnas önskerecept, kroppkakor, i Vardagspuls den 15 december.

Christians kroppkakor

4 portioner – ca 15-20 st

Det här är ett framröstat önskerecept.
Den klassiska fyllningen är med rimmat sidfläsk men man kan även experimentera med lax.
Du kan även lägga till vispgrädde eller andra tillbehör beroende på traditioner.

Publicerad 2015-12-11 | Christian Hellberg

Ingredienser:

1 kg mjölig potatis

2 äggulor

0,5 tsk strösocker

1 tsk salt

2 -3 dl dl mjöl

Klassisk fyllning:

150 g rimmat sidfläsk

1 gul lök

2 krm kryddpeppar

2 krm malen vitpeppar

Fyllning med rökt lax:

100 g rökt lax i bit

2 salladslökar

2 msk hackad dill

1 msk olivolja

1 krm vitpeppar

Servering:

50 g skirat smör

150 g gröna ärter

lingonsylt

vispgrädde (ovispad)

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen, låt den ånga av.
  2. Pressa i potatispress eller mosa med potatisstöt eller elvisp. Låt potatisen kallna. Det här kan även göras dagen innan eftersom potatisen ska vara helt kall när man gör degen till kroppkakor.
  3. Klassisk fyllning: Skär och hacka sidfläsket i små tärningar och stek det krispigt. Låt fettet rinna av på en bit hushållspapper.
  4. Skala och hacka löken fint, stek den glansig i lite av det fettet från fläsket. Blanda ihop med fläsket i en bunke.
  5. Smaka av med krydd- och vitpeppar. Låt kallna.
  6. Laxfyllning: Skär den laxen i små tärningar , strimla salladslök fint och hacka dillen. Blanda allt med olivolja och vitpeppar.
  7. Blanda den kalla potatisen i en bunke och rör försiktigt i gulorna från äggen men rör inte för mycket.
  8. Tillsätt socker och salt. Blanda  mjöl lite i taget så det inte blir för mycket. Degen ska släppa i kanterna.
  9. Forma degen till en rulle med ca 4 cm i diameter och skär den sedan i ca 3cm stora bitar.
  10. Forma degbitarna till en bulle och platta sedan till varje bulle som en pannkaka och lägg den i din kupade hand så att fyllningen får plats i gropen. Fyll gropen med ca 1 msk av fyllningen och stäng igen kroppkakan så att det blir som en lite plattare bulle.
  11. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull, sänk temperaturen efter en stund så att vattnet sjuder.
  12. Lägg ner några kroppkakor i taget som sjunker till botten. Efter en stund flyter de upp och ska guppande sjuda i ca 5 minuter.
  13. Ta upp dem med en hålslev och låt de ånga av sig en stund på lite hushållspapper. De ska serveras riktigt varma.
  14. Servera gärna med det tillbehör du föredrar; skirat smör, lingonsylt, vispgrädde eller gröna ärter.