Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Morotskaka Bild: Pixabay

7 anledningar till att du ska fira Morotskakans dag

Det är inte ofta en kaka är bra för din hälsa – men morotskakan kan vara en riktig energibooster. Om man gör den på rätt sätt! Här är sex bra anledningar till att du ska fira Morotskakans dag!

Publicerad 2017-02-02 | Vardagspuls
  1. Den absolut nyttigaste rotsaken! Morot innehåller massor av vitaminer och i stort sett inget fett eller kolhydrater. Den är fullproppad med C-vitamin och D-vitamin, något som är extra välbehövligt för oss i Sverige under vinterhalvåret. Läs mer här om morotens fantastiska egenskaper!
  2. Det sitter i skalet. Ofta skalar vi moroten innan vi äter den eller river ner den i kaksmeten. Strunta i det! Tvätta istället av den ordentligt, de flesta nyttigheterna sitter faktiskt i eller nära skalet. 
  3. Saftigt och sött! Riven morot i smeten gör kakan saftig och söt. Du behöver därför inte använda lika mycket socker som i en vanlig kaka.
  4. Ät morotskaksgröt till frukost! Lyxa till frukostgröten med riven morot, kanel, kardemumma och ingefära och du får en garanterat nyttig morotskaks-fix. Här hittar du receptet på morotskaksgröt.
  5. Mixa upp med rödbeta! Om du är trött på morot kan du baka med hjälp av den smarriga rödbetan också, den boostar inte bara ditt immunförsvar utan kan också sänka ditt blodtryck. Du kan till exempel testa det här receptet på rödbetssnäckor med chiafrön.
  6. Byt ut färskosten mot kvarg. Ge din morotskaka en extra skjuts av protein och gör frostingen med kvarg istället för färskost. Minst lika gott! Här är ett recept på morotskaka med kvargfrosting.
  7. Ont om tid? Gör den här snabbversionen av pepparkakskryddad muggkaka med morot i mikron. Klart på bara några minuter.