Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
dricker te Bild: Johnér

5 bra anledningar att ta en kopp te

Allt du behöver för en riktigt härlig Afternoon Tea

Vad kan vara mysigare en riktigt ruggig höstdag, än att brygga en stor kanna te, krypa ner i soffan under en filt och bara mysa.
Eller bjud hem några vänner på en riktig afternoon tea med allt vad det innebär. Här hittar du recepten – men också 5 anledningar till varför du faktiskt ska dricka den där extra koppen.

Publicerad 2016-10-21 | Vardagspuls

Det finns gott om forskning som visar att du faktiskt kan förbättra din hälsa genom att dricka mer te. Vilken typ av te du dricker kan också göra skillnad. Allt te (utom ört-te), är gjort av bladskott från växten Camellia sinensis, och den tid bladen behandlas avgör om teet blir grönt, svart eller vitt. Det gröna teet är det minst bearbetade och innehåller därför störst mängd nyttiga polyfenoler som ingår i frukt och grönt.

1. Te innehåller antioxidanter

2. Te innehåller mindre koffein än kaffe

Traditionellt te innehåller mindre än 50 procent av vad som normalt finns i kaffe. Mycket smartare att dricka på kvällen, alltså. Om du har svårt att sova av kaffe,

3. Te kan öka förbränningen

Grönt te är laddat med antioxidanten EGCG, som enligt studier hindrar fettupptag från maten vi äter. Dessutom har katechinerna, de fytokemikalier som grönt te innehåller, en dokumenterad inverkan på förbränningstakten.

4. Te är bra för tänderna

Japanska forskare har konstaterat att det ph-värde du får i munnen av att dricka te kan förebygga karies. Te är också snällt mot emaljen.

5. Örtte är bra för matsmältningen

Örtte, särskilt kamomill, är bra för den som är orolig i magen, dessutom kan det fungera lugnande.

 AFTERNOON TEA Sandwiches, scones och muffins – den engelska traditionen att förgylla en regnig eftermiddag med afternoon tea passar lika bra här hemma. Duka upp med små dubbla sandwiches, miniscones och kakor. Brygg ett gott te och ta fram de största kopparna. Här hittar du alla recepten.