Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
5 hälsotrender vi kommer att prata om nästa år Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om nästa år

Moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten

Vad blir nästa açaíbär och kokosvatten? Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Publicerad 2016-11-01 | Senast ändrad 2017-01-17 | Vardagspuls

Inom en snar framtid kan du hitta löv från det tropiska moringa-trädet, produkter ”sötade” med svamp och olika sorters växtvatten i din lokala mataffär. I alla fall om man får tro en grupp amerikanska trendanalytiker som sett sig om i världen efter kommande hälsomattrender i The Wall Street Journal.

1. Moringa

Lövet från det tropiska moringa-trädet spås bli nästa stora ”superfood” och en seriös utmanare till grönkålen. Trädet, som växer vilt på Haiti och i delar av Sydamerika och Afrika, har löv som är fullproppade med kalcium, protein och vitaminerna A, B, C, D och E. Löven kan ätas färska, tillagade eller torkade utan att förlora sitt näringsinnehåll, skriver The Wall Street Journal.

2. Svampsötning

I en tid då allt fler är på jakt efter rena råvaror och begripliga ingrediensförteckningar letar livsmedelstillverkarna efter naturliga tillsatser som kan höja smakupplevelsen. Till exempel kan svamp användas för att dölja bitterheten hos kakao så att choklad kan tillverkas med mindre socker. "Sötning" utan sötning alltså. Smart va!

3. Kaktusvatten

Det tar inte slut med kokosvattnet, som ju har slagit stort de senaste åren. Många fler sorters växtvatten är på gång. Vad sägs till exempel om aloevatten, lönnvatten, kaktusvatten eller kronärtskocksvatten? Frågan är vilka som, likt kokosvattnet, letar sig från de specialiserade hälsokostbutikerna till din lokala livsmedelskedja.

4. Jackfruit

Du kanske har sett hälso- och matsajter tipsa om den tidigare. Men visste du att jackfruit är ett utmärkt köttsubstitut? Fibrerna i frukten och dess förmåga att ta till sig smak gör att du till exempel kan använda den istället för fläskkött för att laga en vegetarisk variant av pulled pork. Många har redan upptäckt den men nu står jackfruit inför sitt stora genombrott, tror analytiker. Kanske kommer den då att byta namn till ”jackfrukt” i affärerna?

5. Spirulina

Röda och gula färgämnen har varit lätt att hitta i naturen, till exempel i paprika respektive gurkmeja. Men det har varit svårare att hitta blå och grön färg i naturen. Svaret kan vara spirulina, en blågrön alg som länge varit populär i hälsokostbutiker. Det finns redan pasta färgad med spirulina i många svenska butiker, och det spås bli allt vanligare.

Grön smoothie med mynta och spirulina

Recept på en grön drink som får härlig färg och massor av antioxidanter och vitaminer från spirulina och spenat.