Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Vardagspuls 5 smarta sätt att använda omogna avokados Bild: Johnér

5 smarta sätt att använda omogna avokados

Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt använda även omogna avokados på.

Publicerad 2016-10-10 | Senast ändrad 2017-09-15 | Vardagspuls

Du har säkert råkat få hem dem någon gång. Hårda, torra avokados som inte blir bättre trots att du väntar tålmodigt på att de ska mogna. Då finns det bara en sak att göra: kasta i soptunnan och släpa sig till fruktdisken igen. Eller?

Nej, det finns faktiskt flera smarta sätt att använda en omogen avokado. Det kan dessutom bli riktigt gott. Bättre för både plånboken och miljön.

1. Riv ner

Precis som med hårda grönsaker kan det bli lättare att använda en omogen avokado om man river den först. Det är inte alltid helt lätt, rivbarheten skiljer sig från frukt till frukt, men det kan absolut vara värt att prova. Konsistensen liknar den hos riven ost och rivet passar bra att lägga på till exempel ett stekt ägg eller i en sallad.

2. Baka i ugnen

Smaken förändras, och för det mesta inte till det bättre, när man värmer upp en avokado. En mogen frukt riskerar att bli mosig och smaklös. Men är avokadon hård och omogen från början så kan en snabb tur i ugnen göra den mjuk som en mogen utan att smaken går förlorad. Prova också att fylla hålrummet efter kärnan med till exempel riven ost, ägg eller tomat och kör sedan i ugnen – supergott!

3. Enchiladas och quesadillas

Nästa gång du fyller dina quesadillas eller enchiladas innan de ska lagas, stoppa i lite tärnad omogen avokado innan. Frukten kommer att mjukna och blanda sig med de övriga ingredienserna på ett underbart sätt. Hemligheten är att tärna fruktköttet, då mjuknar det utan att bli mos. Prova till exempel Christian Hellbergs enchiladas med rostad majssalsa, men istället för att göra en guacamole (svårt med en hård avokado) stoppa tärningar i fyllningen.

4. Woka

När omogna avokadotärningar lagas i en riktigt het panna, till exempel när du wokar, så blir de lite krispiga på utsidan och mjuka inuti, lite som stekt tofu. Ett perfekt komplement till din vanliga favoritwok med andra ord. Prova till exempel att addera avokadotärningar till Ulrika Brydlings tofuwok med grönsaker.

5. Fritera

Vill du vara riktigt ambitiös i köket kan du prova att fritera avokadon. Skär i tjocka skivor (tänk tjocka pommes frites), vänd i panko eller annan sorts ströbröd och laga i riktigt het olja. Men se upp för stänk! Att fritera hemma kräver försiktighet.

Har du kommit på ett bra sätt att ta till vara omogna avokados? Hör av dig till oss på webb@vardagspuls.se och berätta!

Artikeln är inspirerad av en artikel på Prevention.com.