Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Grönkål går att använda på flera olika sätt Bild: Johnér, Pixabay.

5 supergoda sätt att tillaga grönkål

...men den är supergod rå också

Det lackar mot jul och så här års är den supernyttiga, och supergoda, grönkålen riktigt trendig i grönsaksdisken. Grönkålen kan, utöver att ätas rå, även användas i soppor, hälsodrinkar och grytor. Dessutom kan du göra smarriga chips av den. Här bjuder vi på fem olika sätt att tillaga grönkål.

Publicerad 2016-11-29 | Senast ändrad 2017-09-21 | Vardagspuls

1. Ät den rå

Ja, grönkålen är god som den är. Den innehåller massvis med C-vitamin, järn och fibrer som dessutom är skonsamma mot den känsliga magen. Ta bort de grova stjälkarna, finhacka grönkålen till persiljestorlek och njut. Vardagspuls dietist Jeanette Steijer berättar mer om varför grönkål är så nyttig här.

2. Rosta den

Grönkål som rostas i ugnen blir automatiskt till frasiga, goda och nyttiga chips. Om du inte vill äta chipsen som de är smakar de fantastiskt gott tillsammans med en dippsås.

3. Gör soppa på den

Kalla och mörka vinterkvällar vill vi gärna ha någonting värmande till middag. Då gör sig grönkål fantastiskt god i en soppa. Vad sägs om denna härligt gröna soppa som får mycket smak av ädelost? Vill du göra soppan ännu matigare kan du toppa med exempelvis rökt lax.

Tillaga soppan så här

4. Drick den

Boosta immunförsvaret med en härligt nyttig drink gjord på grönkål. Kanske låter det inte så gott men det är det! En hälsodrink på grönkål, avokado, äpple och lime passar också utmärkt som mellanmål efter ett tufft träningspass.

5. Fyll ut salladen med den

Har du provat att fylla ut din sallad med grönkål någon gång? Om inte. Gör det! Grönkål gifter sig bra med både pasta, quinoa och bulgur. Det är bara att experimentera dig fram i köket.

6. Stuva den

Stuvad grönkål på julbordet är en klar favorit! Men du kan helt klart göra den till din favorit när som helst på året.

Gör så här