Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Supergrönsakerna Bild: Johnér

Här är 5 gröna supergrönsaker som gör under för din hälsa

Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Publicerad 2016-04-29 | Senast ändrad 2018-05-22 | Vardagspuls

När Livsmedelsverket analyserade näringsinnehållet i våra populäraste grönsaker var det fem gröna grönsaker som toppade listan. Dessa supergrönsaker med allra bäst näringsinnehåll var gröna blad, gröna bönor, broccoli, gröna ärtor och avokado. 

– Att införa de här gröna grönsakerna i sin kost är definitivt ett steg i rätt riktning för att ge kroppen dagsbehovet av vitaminer, mineraler och fibrer. Mer än att de är nyttiga kan de dessutom höja smakupplevelsen på en måltid, säger Anna Malvina Svennung, elitidrottare och leg dietist.

1. Gröna blad – en riktig vinnare i salladen

Toppar listan med bäst näringsinnehåll gör gröna blad som exempelvis spenat, mangold, maché och nässlor. Dessa supergrönsaker är fulla av antioxidanter och mineraler som kalium, kalcium, magnesium och järn. En portion färsk spenat, exempelvis babyspenat, innehåller flera dagars behov av vitamin K, som behövs för blodet och skelettet. Ett enkelt sätt att få i sig dessa nyttiga gröna blad är att blanda ner dem i din sallad. Eller varför inte testa vår goda spenatsmoothie?

2. Gröna bönor – bygger ett starkt immunförsvar

Gröna bönor, eller haricot verts som de heter på franska är inte bara rika på fibrer och ger bra mättnad de fungerar även som näring till goda bakterier i magen och bygger ett starkt immunförsvar. Dessutom innehåller bönorna kalium som behövs för nervers och musklers funktion och för att reglera blodtrycket samt C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn. Bönor är också rika på antioxidanter, i synnerhet E-vitamin. Visste du att frysta haricots verts har samma näringsinnehåll som färska? Med andra ord en bra
anledning att fylla frysen med dessa superbönor.

Sallad på haricots verts och valnötter

3. Broccoli – boostar kroppen och skyddar mot sjukdomar

Broccolin är fullproppad med nyttigheter som antioxidanter, järn, zink och vitaminer. När det gäller C-vitamin kan faktiskt 100 gram broccoli ge dig över 100 procent av det rekommenderade dagliga intaget. Det innebär att broccoli innehåller mer vitamin C än apelsiner! Andra fantastiska hälsovinster med att äta broccoli är att det innehåller ämnen som kan hjälpa till att förebygga cancer, stärka immunförsvar och mag- och tarmsystem samt sänka kolesterolet. Det innebär i förlängningen att broccoli kan skydda oss mot att åldras i förtid och minska risken för att drabbas av kroniska sjukdomar. Kanske inte så konstigt då att broccoli ofta omnämns som ”the crown jewel of nutrition” i engelsk och amerikansk litteratur.

Agneta Sjödins broccoli- och avokadosoppa

4. Gröna ärtor och sockerärtor – gör dig både mätt och pigg

Gröna ärtor är en bortglömd pärla rik som ger kroppen massor av hälsovinster. De är exempelvis rika på C-vitamin, som stärker immunförsvaret och laddade med kostfibrer som gör att tarmarna jobbar bra. Tack vare ett högt fiberinnehåll ger också gröna ärtor en bra mättnad. Visste du att gröna ärtor innehåller nästan tre gånger så mycket fibrer än majs?
Ärtor innehåller också järn för blodet som transporterar syre från lungorna ut i kroppens alla muskler. Med andra ord blir då både mätt och pigg av dessa gröna godingar.
Gröna ärtor är dessutom en bra källa för folat, som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Gröna ärtor är speciellt bra att äta för gravida som har ett ökat behov av folat med tanke på fostrets tillväxt.

Bön- och ärthummus

5. Avokado – hälsokur för hela kroppen

Avokado är rena hälsokuren, både för kroppens insida och utsida. I avokado finns exempelvis A-vitaminer som är bra för synen och E-vitaminer som gör huden smidig och ger håret glans. Avokado innehåller enkelomättat fett, ett nyttigt fett som vi behöver äta mer av för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Förutom nyttiga fettsyror innehåller avokado hög halt av folat och kalium vilket är särskilt viktigt för kroppens celler, njurar och musklernas funktion.

Smoothie med avokado och melon

Bubblare: Två andra exempel på riktigt grymma grönsaker är grönkål och selleri. Grönkål är späckad med järn, kalcium och antioxidanter som vitamin C och E plus goda tarmbakterier. Selleri balanserar blodtryck och stimulerar matsmältningen, motverkar inflammationer och innehåller ämnen som skyddar hjärnan och nervsystemet.