Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
5 vegetariska pajer Bild: Arla Köket

Bjud på vegetariskt – laga en paj!

Det finns många fördelar med att äta mer vegetariskt, både för dig själv och för miljön. Här är fem recept på lättlagade och matiga vegetariska pajer!

Publicerad 2018-03-21 | Vardagspuls

Slut på inspiration för goda och lättlagade vegetariska middagar? Vi föreslår en paj, ett enkelt och lättlagat sätt att få god och mättande mat utan kött. Servera med en god sallad och du har en perfekt måltid!

En paj kan varieras i oändlighet. Genom att byta ut grönsaker efter smak eller säsong, och variera vilken ost du toppar med kan du enkelt få nya, spännande smaker och kombinationer. Även pajdegen kan du variera genom att använda nötter, fröer eller grövre mjöl.

Paj har dessutom fördelen att du enkelt kan frysa in portionsbitar för att göra matlådor eller spara till tillfällen då du har ont om tid och inte hinner laga mat.

Alla våra recept innehåller ägg, och är alltså lakto-ovo-vegetariska.

Broccolipaj med purjolök

Den kanske mest klassiska pajgrönsaken är broccoli, som gör sig extra bra med en god, lite starkare ost. Som variation kan du byta ut Svecian mot Blå Castello eller någon annan mögelost.

Paj med primörer och rostade pinjenötter

I det här receptet ingår potatis, som gör pajen extra matig. Använd primörer om det finns i säsong, men pajen går givetvis att laga året runt.

Svamp- och purjolökspaj

Under hösten är det härligt att laga en paj på fynd man själv gjort i svampskogen. Men champinjoner från affären går också bra!

Grönkålspaj med kvarg

Den nyttiga supergrönsaken grönkål passar jättebra i paj, och tillsammans med kvarg blir den här rätten ett matigt och proteinrikt alternativ.

Glutenfri västerbottenpaj

En riktig klassiker, given på buffébordet, till skaldjur eller som en måltid i sig tillsammans med en matig sallad. I det här receptet är dessutom pajskalet glutenfritt.