Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Vardagspuls c-vitamin apelsiner Bild: Johnér, Vardagspuls

8 C-vitaminbomber som utklassar apelsinen

Frukterna och grönsakerna som toppar listan

Fortfarande tänker många ”apelsin” när det pratas om C-vitaminer. Men det finns massor av källor till detta livsviktiga vitamin som är betydligt bättre än apelsinen – vissa kan komma som en överraskning.

Publicerad 2016-05-27 | Senast ändrad 2018-01-10 | Vardagspuls

Någon apelsinförsäljare måste ha gjort någonting rätt en gång i tiden, för fortfarande tänker många "apelsin" när C-vitamin kommer på tal – trots att apelsiner egentligen bara är hyfsat rika på C-vitamin. Till exempel innehåller torkade nyponfrön mer än fem gånger mer vitamin C än apelsiner. Det finns många grönsaker som också rankar betydligt högre än den soldyrkande frukten.

Vill du ha riktigt mycket av detta vitamin per tugga? Se hit! Vardagspuls har listat frukterna och grönsakerna som utklassar apelsinen på C-vitaminrankingen.

1. Torkade nyponfrön

Det här är den riktiga värstingen när det kommer till C-vitamin per 100 gram. Som vi tidigare nämnt innehåller torkade nyponfrön hela fem gånger så mycket C-vitamin som apelsinen: 270 milligram per 100 gram jämfört med apelsinens futtiga 53 milligram. Det här är C-vitaminbomben som smäller högst!

2. Färsk röd chilipeppar

Tvåa, men klart hetast på listan, är chilipepparn. Men den måste vara färsk. Med sina 240 mg per 100 gram ligger den strax efter nyponfröna. Men det är inte den enda anledningen till att krydda maten lite extra. Enligt en studie publicerad i British Medical Journal baserad på en halv miljon kinesers matvanor hade de som åt chili varje dag 14 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med de som bara åt chili någon gång i veckan. Anledningen tros vara ämnet capsaicin som påverkar blodtrycks- och blodsockerregleringen.

3. Guava

Denna förhållandesvis nya stjärna på C-vitaminhimlen går i dag att hitta i de flesta välsorterade matbutiker. Med sina imponerande 184 mg C-vitamin per 100 gram frukt kan den kanske försvara sin plats i din nästa fruktsallad eller smoothie?

4. Gul paprika

Det är inte alla som vet om det, men denna grönsak innehåller hela tre gånger så mycket C-vitamin som apelsinen (163 mg per 100 gram). Den gula varianten är klart bäst i paprikafamiljen tätt följd av den röda, men även den gröna paprikan innehåller mycket C-vitamin – ungefär dubbelt så mycket som apelsinen. Behöver du inspiration finns här massor av goda recept med paprika!

5. Pepparrot

En lite oväntad uppstickare på listan är husmanfavoriten pepparrot. Liksom med chilifrukten är det svårt att få i sig samma mängd av denna peppriga rot som en apelsin. Men den blir ju ännu roligare att krydda med när man vet om att den är en riktig C-vitaminbomb (152 mg per 100 gram). Fantastiskt gott att riva rå över vit fisk (som på bilden)!

SPONSRAD LÄNK: Massor av goda recept med pepparrot på Arla.se

6. Svarta vinbär

Strax efter pepparroten hittar vi de svarta vinbären. Över huvud taget är vinbär fullproppade med C-vitamin men de svarta innehåller ännu mer än de röda och vita bären (se nedan).

  • Svarta vinbär 150 mg
  • Röda vinbär 134 mg
  • Vita vinbär 46 mg

7. Havtorn

Hälsonördarna har rätt: havtornet är en fantastisk källa till C-vitamin med sina dryga 130 mg per 100 gram. Dessutom innehåller bäret aminosyror och vitaminerna A, E, K och B. Men den största anledningen till sin superbär-status är att havtornet innehåller höga halter av omega 7, som bland annat är bra för våra slemhinnor.

8.  Brysselkål

Visste du att denna julbordsfavorit är fullproppad med C-vitamin? När brysselkålen är kokt innehåller den drygt dubbelt så mycket C-vitamin som apelsinen (130 mg /100 g) och även råa innehåller de mer C-vitaminer än apelsinen. Här visar kocken Ulrika Brydling hur du gör en fantastiskt god rätt: stekt brysselkål med hasselnötter och majonnäs på brynt smör.

Men än är det långt kvar till apelsinen (med sina i sammanhanget ynkliga 53 mg C-vitamin per 100 gram frukt) tar plats på listan. Broccoli, blomkål, dill, sockerärtor, hjortron, kiwi, kålrabbi, papaya, jordgubbar... Alla slår de apelsinen när det kommer till mängd C-vitamin per 100 gram. Men tack för god match!

Källa: Livsmedelsdatabasen, Livsmedelsverket