Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
8 goda och plånboksvänliga matlådor Bild: Arla Köket

8 goda och plånboksvänliga matlådor

Billiga maträtter till lunchlådan

Vid den här tiden på året är vi många som måste gräva djupt i plånboken. Med en matlåda hemifrån istället för att äta ute på lunchen kan du spara in tusentals kronor på ett år. Här är åtta tips på maträtter som blir perfekta lunchlådor.

Publicerad 2018-01-11 | Senast ändrad 2018-03-21 | Vardagspuls

Det finns många fördelar med att ta med sig en matlåda till jobbet. Med mat som du lagat själv har du full koll på vad du äter, och kan välja hälsosam och nyttig mat som passar just dig. Dessutom finns det stora pengar att spara. Är du riktigt flitig kan det bli många tusenlappar under ett helt år.

All mat passar inte att stoppa i lådor. En bra grundregel är att grytor, såsiga rätter och soppor ofta fungerar bra, medan till exempel stekt fisk ofta blir torr och trist. Ris, bulgur och matvete går bra att frysa och tina upp, medan kokt potatis lätt blir antingen svampig eller seg.

Pastarätter håller du fräscha genom att frysa in själva såsen i portionsförpackningar, och sedan koka en lagom portion pasta kvällen innan som du lägger ihop med såsen i en låda.

Soppa är en annan rätt som fungerar bra att göra storkok av och frysa in i lådor. På morgonen tar du bara ut en låda ur frysen, kompletterar med ett kokt ägg eller en bit bröd, och lägger i väskan. Enkelt och gott!

Till sist, glöm inte salladen! Ta för vana att göra i ordning en fräsch sallad, som du lägger i en separat påse eller låda, så blir lunchen en fest!  

Pasta med linser och tomat

 

Linser är bra vegetarisk vardagsmat, och den här tomatsåsen går finfint att frysa. Koka pasta kvällen innan och ta med lite vit ost för att smula över när det är dags för lunch.

Bygårdens köttgryta

En mustig gryta gjord på högrev, som bara blir godare dagen efter. Frys in i lagom portioner och ät med en bit gott bröd, ris eller matvete.

Spenatsoppa

Klassiker som funkar bra att frysa i portionslådor och ta med. Koka ett extra frukostägg och ät till soppan, och du har en nyttig och billig lunch.

Fiskgryta med saffran

Gyllengul allt-i-ett-gryta med lax som är enkel att göra i förväg och lägga i lunchlådan.

Lammlasagne

Mager lammfärs gör den här lasagnen både nyttig och perfekt att frysa in i lagom lunchportioner. Använd till exempel sojafärs om du hellre vill ha en vegetarisk variant.

Rostad rotfruktssoppa

Rotfrukter är billig och nyttig vintermat. Ta med lite nötter, pumpafrön eller lite riven ost i en separat förpackning och strössla över när du värmt upp soppan.

Läs receptet här 

Grönkålspaj

Grönkål är en riktig vinterfavorit. Den här vegetariska pajen är enkel att frysa in i portionsbitar och äta med en god sallad.

Moussaka

Grekisk gratäng med köttfärs och aubergine som mättar bra under frusna vinterdagar. Servera med en fräsch fetaostsallad för lite sommarkänsla!