Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Christian Hellberg lagar jamaicansk kyckling i Vardagspuls den 4 februari.

Jerk chicken med kokosris och papayasallad

4 portioner

Laga Christian Hellbergs goda och smakrika Jerk chicken med kokosris och papayasallad till helgen! Jerk chicken är en klassisk kryddig jamaicansk kycklingrätt.

Publicerad 2016-01-28 | Christian Hellberg

Jerk chicken:

600 g kycklinglår eller kycklingklubbor

saft och skal från 1 lime

½ msk malen kryddpeppar

3 schalottenlökar

1 msk chilipulver

1 krm riven muskotnöt

1 tsk salt

3 vitlöksklyftor

2 msk paprikapulver

2 msk olivolja

1 msk japansk soja

2 tsk råsocker

Kokosris:

1 ½ dl kokosflingor

3 msk smör

4 dl jasminris

1 grönsaksbuljongtärning

7 dl vatten

2 dl lätt crème fraiche

1 msk riven färsk ingefära

½ tsk salt

1 gul paprika

1 grön paprika

50 gr bladsallad t ex mangoldskott, babyspenat eller machésallad


Papayasallad:

1 papaya (det går även bra med mango)

100 g sockerärtor

1 tsk hackad röd chili

1 kruka koriander

saft och skal från 1 lime

1 msk olivolja

1 msk fisksås

½ tsk svartpeppar

2 krm salt

Gör så här

  1. Lägg kycklingdelarna i en ugnssäker form.

  2. Kör alla ingredienser till marinaden i en mixer eller blender. Häll marinaden över kycklingen och gnugga in den ordentligt.

  3. Sätt ugnen på 200 grader och stek kycklingen i mitten av ugnen ca 25–30 min. Titta till då och då och vänd gärna runt kycklingen i marinaden.

  4. Kokosris: Fräs kokosflingorna i smöret i en kastrull.

  5. Lägg i riset och buljongtärningen. Häll på vattnet. Låt koka på svag värme tills det är klart.

  6. Rör ner crème fraichen. Krydda med ingefära och salt.

  7. Strimla paprikan och fräs i lite olja. Toppa riset med paprika och lite bladsallad vid servering.

  8. Papayasallad: Skala och dela papayan och ta ut kärnhuset. Skär fruktköttet i tärningar, ca 2x2 cm.

  9. Finhacka hälften av koriandern och strimla sockerärtorna fint. Lägg i en skål tillsammans med papayan.

  10. Tillsätt finhackad chili. Riv i skalet från limen och pressa ner saften.

  11.  Blanda i olivolja, fisksås, salt och peppar.

  12. Garnera med en limeklyfta och resten av koriandern. Servera med kokosris och Jerk chicken.