Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Fira vinets dag med en mustig gryta Bild: Arla Köket

5 läckra maträtter med vin

Att ha en slurk vin i maten kan enkelt göra kvällens middag till en fest. Här är fem recept på maträtter med vin!

Publicerad 2018-01-22 | Vardagspuls

Huruvida ett glas vin om dagen är bra för hälsan eller inte är ett ämne som debatterats mycket de senaste åren. Vissa forskningsstudier visar att en måttlig konsumtion av framför allt rött vin kan vara bra för hälsan, att det bland annat kan motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Men andra studier visar på det motsatta, att vin även i små doser kan vara en riskfaktor för hälsan.

Lagom är bäst, brukar det ju heta. Och ett hälsosammare sätt att konsumera vin är ju att använda det i själva matlagningen. Det finns många maträtter som blir godare av vin, att tillföra en liten slurk i en gryta eller soppa bidrar till att smakerna förstärks och rätten blir mustig och god. Då kan du dessutom välja matlagningsvin, om du hellre vill använda det. Här är fem goda maträtter med vin!

Coq au vin

En klassisk fransk gryta som egentligen ska lagas på tupp. Men en snabbare variant med kycklingfilé som kokas i vin, fungerar lika bra.

Bakad torskrygg med vitvinssås och gräslöksolja

Fisk och vitvinssås är alltid en lyckad kombination, och den här såsen blir ännu godare med ansjovis, muskot och citron.

Boeuf Bourguignon

Ännu en klassisk fransk köttgryta, där köttet ska koka i rödvin för att bli smakrikt och mört.

Jordärtsskockssoppa med fänkål

Värmande vintrig soppa med jordärtsskockor, som blir extra god om grönsakerna får koka upp i lite vitt vin.

Vinmarinerade päron

Prova en efterrätt med vin! De här vitvinsmarinerade päronen blir magiskt goda med mynta, rostade pinjenötter och kvarg smaksatt med muscovadosocker.