Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Ägg är ett superlivsmedel Bild: Johnér

Därför är ägg ett riktigt superlivsmedel

Studie: Innehåller 5 gånger effektivare D-vitamin

Att ägg är nyttigt visste vi sedan innan. Men nu visar studier på att det kan vara fem gånger nyttigare än vi trott. Allra nyttigast är kravägg som innehåller så mycket som fyra gånger mer D-vitamin än konventionella ägg.

Publicerad 2016-03-16 | Senast ändrad 2018-02-02 | Vardagspuls

Superenkelt, supernyttigt och kan varieras supermycket. Ja, faktum är att ägg är ett riktigt superlivsmedel som innehåller flera av våra livsviktiga vitaminer och mineraler, däribland Vitamin E, B12, fosfor, zink, selen och folat. Och så det omtalade D-vitaminet som vi här i Norden ofta har brist på och behöver få i oss genom livsmedel, varför flera livsmedel i Sverige är extra berikade med D-vitamin, bland annat mjölk där man för ett tag sedan tillsatte dubbelt så mycket som tidigare.

Och nya studier visar att det D-vitamin som är i just ägg är fem gånger bättre än D-vitamin som kommer från många andra D-vitaminkällor, det här skriver tidskriften Allas. Det aktuella D-vitaminet är, 25 (OH)D, även kallat calcidiol. Men enligt näringsfysiologen Anki Sundin råder det delade meningar huruvida just det D-vitaminet är så mycket bättre.
– Men det stämmer att calcidiol är några gånger mer potent än det vanliga vitamin D3 för att höja plasmanivåerna av vitamin D hos oss människor, säger hon till Vardagspuls och hänvisar till en studie som visade att just ”ägg-D-vitaminet” var 3 till 6 gånger mer verksamt hos en försöksgrupp på äldre kvinnor som hade D-vitaminbrist.

Kravägg är allra nyttigast

Men de allra nyttigaste äggen är kravägg där hönsen har fått vistas utomhus.
– De äggen innehåller många gånger mer D-vitamin än ägg från höns som visats inomhus, säger Anki Sundin.

Anledningen är att UV-strålningen från solen ökar produktionen av vitamin D hos hönsen. I en studie visade det sig att kravägg innehöll nästan fyra gånger mer D-vitamin än andra ägg.

Så mer ägg från kravhöns alltså – bra för både hälsan och hönsen!

Psst.. Visste du att brist på vitamin D kan ge diffusa smärtor i underarmar, underben och ryggslut? Läs mer här.

Enkla pocherade ägg

Pocherade ägg är lättlagad lyx.
Så här gör du

Fler härliga recept med ägg hittar du här

Det här är D-vitamin bra för

  • Stärker skelettet och motverkar benskörhet.
  • Reglerar kalkbalansen i tänderna
  • Motverkar muskelsvaghet och hjärt-kärlsjukdomar.
  • Behövs för ett starkt immunförsvar
  • Motverkar trötthet och depression.
  • Minskar risken för diabetes typ 2.