Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Honungsstekta revbensspjäll med rostad brysselkål blir saftiga när de får vara länge i ugnen Bild: Arla

Allt du behöver för det klassiska julbordet

9 traditionella recept

Vad vore julafton utan ett härligt julbord? Här har vi samlat ett antal recept som är givna på det klassiska julbordet. Njut av varma och kalla rätter – och frestelser från godisbordet.

Publicerad 2016-12-20 | Vardagspuls

Kallt

Griljerad julskinka

Julskinkan är ett givet inslag på julbordet. Extra piffig blir den om du garnerar den med nejlikor. Julskinkan räcker oftast i flera dagar och det är svårt att tröttna på den, speciellt när den äts på en hård macka med senap.
Gör så här

Inlagd strömming

Inlagd strömming på julbordet är en klassiker. Den tar lite tid att laga men det är det mödan värt.
Gör så här

Sillsallad med ägg

Sillsalladen är med sin färg ett vackert inslag på julbordet. Tillsammans med ägg och potatis i kombination med knäckebröd och kavring mättar den riktigt bra.
Gör så här

Gummans currysill från Skåne

Inget julbord utan sill. Här en underbar variant med smak av curry och äpple.
Gör så här

Varmt

Julköttbullar med smak av kryddpeppar

Mormors och farmors köttbullar är goda. Men dessa är minst lika bra!
Gör så här

Janssons frestelse

En given klassiker på julbordet med ljuvliga smaker. En vegetarisk variant hittar du här.
Gör så här

Grönkålspaj

En ljuvlig paj som passar bra så väl till julbordet som till en härlig vinterlunch. Tillsammans med en sallad blir den riktigt god.
Gör så här

På godisbordet

Ris à la Malta

Nötterna gör den här underbara desserten extra härlig – och knaprig.
Gör så här

Smörkola

En klassisk smörkola som smälter i munnen. Använd gärna en termometer, då är det lättare att hitta den perfekta konsistensen.
Gör så här