Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Rabarber Bild: Johnér

Visste du det här om rabarber?

7 fakta om försommarens godaste grönsak

Den funkar fint som ingrediens i saft, sylt och kakor. Och smakar alldeles ljuvligt i en nybakad paj. Vi pratar så klart om rabarber som äntligen är i säsong. Här är sju fakta och många goda recept på denna syrliga godsak.

Publicerad 2016-05-16 | Vardagspuls
  1. Redan 3000 år före vår tideräknings början odlades rabarber i Kina, men då främst som en medicinalväxt.
  2. Till Europa kom rabarbern under 1600-talet. På 1700-talet åt man stjälkarna som vårprimör, råa med salt och peppar samt till lammkött. I svenska trädgårdar började rabarber odlas först på 1800-talet.
  3. Under 1900-talets båda världskrig åts rabarber för att motverka C-vitaminbrist.
  4. Rabarber är en grönsak även om den används mest som frukt. Den är flerårig och klarar sig bra i de flesta svenska växtzoner.
  5. Olika sorters rabarber har olika färg. Den vanligaste sorten i Sverige är Viktoria som har gröna stjälkar. Godast anses Marshalls Early Red vara.
  6. Den syrliga smaken kommer från äppelsyra som förekommer i bladskaften framförallt.
  7. Rabarerns blad innehåller giftig oxalsyra och därför brukar man säga att småbarn eller personer med anlag för njursten skall undvika att äta rabarber. Oxalsyra innehåller flera giftiga ämnen och hämmar bland annat upptaget av kalcium. De flesta förgiftningsfallen bland barn på grund av rabarber är förknippade med att barnet äter bladen som innehåller mycket högre halter oxalsyra än stjälken. Vanligaste symtomen är kräkningar och diarré som upphör efter ett par timmar. De giftiga effekterna av oxalsyra är antingen lokala frätskador eller njurskador. Det giftiga ämnet försvinner vid kokning. En normal konsumtion av rabarber utgör inte någon risk för spädbarn- och småbarn. Personer som redan har lågt kalciumintag kan dock vara en riskgrupp.
Tips!

Frys in rabarber i skalade och skivade centimetertjocka bitar så kan du äta rabarberpaj året om.

Här hittar du massor av goda recept med rabarber.

Källa: Odla.nu och Arla.se