Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Rabarber Bild: Johnér

Visste du det här om rabarber?

7 fakta om försommarens godaste grönsak

Den funkar fint som ingrediens i saft, sylt och kakor. Och smakar alldeles ljuvligt i en nybakad paj. Vi pratar så klart om rabarber som äntligen är i säsong. Här är sju fakta och många goda recept på denna syrliga godsak.

Publicerad 2016-05-16 | Senast ändrad 2017-05-19 | Vardagspuls
  1. Redan 3000 år före vår tideräknings början odlades rabarber i Kina, men då främst som en medicinalväxt.
  2. Till Europa kom rabarbern under 1600-talet. På 1700-talet åt man stjälkarna som vårprimör, råa med salt och peppar samt till lammkött. I svenska trädgårdar började rabarber odlas först på 1800-talet.
  3. Under 1900-talets båda världskrig åts rabarber för att motverka C-vitaminbrist.
  4. Rabarber är en grönsak även om den används mest som frukt. Den är flerårig och klarar sig bra i de flesta svenska växtzoner.
  5. Olika sorters rabarber har olika färg. Den vanligaste sorten i Sverige är Viktoria som har gröna stjälkar. Godast anses Marshalls Early Red vara.
  6. Den syrliga smaken kommer från äppelsyra som förekommer i bladskaften framförallt.
  7. Rabarerns blad innehåller giftig oxalsyra och därför brukar man säga att småbarn eller personer med anlag för njursten skall undvika att äta rabarber. 
Tips!

Frys in rabarber i skalade och skivade centimetertjocka bitar så kan du äta rabarberpaj året om.

Källa: Odla.nu

Knäckig rabarberpaj

Syrig rabarberpaj under ett täcke av knäckigt havrekrisp smakar himmelskt gott! Ät den här snabblagade pajen med vaniljsås. 
Här hittar du receptet

Rabarbermjölk

Rabarber, kvarg och kardemumma i en mjölkdrink som verkligen smakar sommar. 
Här hittar du receptet

Sherbet på rabarber och jordgubbar

En sherbet är en sorbet men med mjölk i receptet. Vår sherbet smakar av syrliga rabarber, söta jordgubbar och en skvätt likör.
Här hittar du receptet

Rabarbersaft

Att koka rabarbersaft är ett smidigt sätt att ta vara på rabarberskörden. Hemgjord saft är enklare att göra än man tror. Du behöver bara socker, rabarber och en citron.
Här hittar du receptet