Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Ann Söderlunds sotade lax Bild: Vardagspuls-Peder

Sotad lax med mangosalsa, melonsallad och guacamole

För 12 portioner

Den andra gästkocken i Vardagspuls är Ann Söderlund som kommer och lagar sin paradrätt som är en sotad och rubbad lax på ett recept från Hanna Widell och Amanda Schulmans kokbok Middagsparty.

Publicerad 2015-02-18 | Senast ändrad 2015-02-20 | Ann Söderlund

Ingredienser:

Rubbad lax:

1 kg laxfilé utan skinn

3 tsk strösocker

3 tsk salt

1 msk chilipulver

1 ½ msk paprikapulver

1 ½ msk torkad koriander

Mangosalsa:

500 g fryst mango

2 gula paprikor

1 lime, saften från

½ dl olivolja

1 kruka färsk koriander

Salt och svartpeppar

Vattenmelon- och fårostsalsa:

¼ vattenmelon, ca 1 kg

1 rödlök

½–1 dl olivolja

1 kruka mynta

Salt och peppar

Guacamole:

1–2 röda chilifrukter

2 små rödlökar

2 tomater

1 kruka färsk koriande

6 avokador

2 limefrukter, saften från

3 vitlöksklyftor

Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Laxen:Skär laxen först på längden och sedan på mitten så att du får fyra bitar lax.
  2. Blanda ihop socker, salt och kryddor. Vänd laxen i kryddblandningen så att alla sidor blir täckta. Låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme.
  3. Stek laxen hastigt på båda sidor i en torr stekpanna. Laxköttet ska inte vara genomstekt, utan ha en rå innerkärna.
  4. Skär upp laxen i lagom stora bitar.
  5. Mangosalsan:
  6. Hacka koriandern fint och blanda i salsan. Smaka av med salt och peppar.
  7. Vattenmelonsallad: Skär vattenmelonen i kuber och hacka rödlöken.
  8. Bryt fårosten i bitar, hacka myntan och blanda ihop alla ingredienser. Smaksätt med salt och peppar.
  9. Guacamole:Kärna ur och finhacka chilin och finhacka också rödlöken. Skär tomaterna i små tärningar. Finhacka koriandern.
  10. Lägg avokadon i en skål och mosa den lätt. Tillsätt chili, rödlök, tomat, finhackad koriander, limesaft och pressa ner vitlök.
  11. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.
  12. Servera med jasminris.