Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Årets kock 2015, Thomas Sjögren, lagar en påskig lammbog i Vardagspuls den 2 april.

Kryddglacerad lammbog med stuvad lök och ljumma grönsaker med senap

4 portioner

Årets kock lagar en lammrätt även hemmakockarna klarar av. 

Publicerad 2015-03-27 | Thomas Sjögren

Ingredienser:

Kryddglacerad Lammbog:

1 hel lammbog

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 kvist rosmarin

3 dl rött vin

vatten

salt

1 dl ljus sirap

Kryddblandning (1 tsk anisfrö, 1 tsk, fänkålsfrö, 1 st stjärnanis, 1 tsk korianderfrö och 1 tsk chiliflakes grovt mixade)

Stuvad Lök:

3 st silverlökar

2 dl mjölk

1 msk vetemjöl

2 msk smör

1⁄2 dl matolja

1 dl creme fraiche

1 knippe ramslök

salt

Ljumma grönsaker med senap:

1 knippe rädisor

2 majrovor

1 fänkål

3 salladslökar

1 liten romansallad

2 msk grovkornig senap

2 dl olivolja

2 msk balsamvinäger

1 ask kryddkrasse normalstorlek

resten av vätskan från lammet

Gör så här:

  1. Lammbogen: Stek bogen i panna till fin färg.

  2. Skala och dela löken i två delar och stek den på snittytan tills den nästan är bränd.

  3. Lägg lamm, lök, vitlöksklyftor och rosmarin i en kastrull och häll på vin och vatten så det täcker.

  4. Koka under lock tills köttet faller av benen, ca 5 timmar. Lyft upp köttet försiktigt på en plåt så benet sitter kvar och låt svalna.

  5. Reducera buljongen från lammkoket långsamt till god smak. 

  6. Koka sirap med 1 dl lammbuljong samt 2 tsk kryddblandning till en glaze.

  7. Pensla köttet med den färdiga glazen och värm köttet i ugn på 180 grader. Under uppvärmningen lyft ut och pensla lammbogen var femte minut tills köttet är fint rostat. Till cirka 65 grader

  8. Stuvad lök: Skala och strimla silverlöken fint.

  9. Stek löken försiktigt i en panna på låg värme tills den är mjuk.

  10. Smält smör och mjöl i en ny kastrull och låt koka upp. Häll i mjölken och koka upp under omrörning.

  11. Lägg lök och creme fraiche i stuvningen och koka ihop. Avsluta med strimlad ramslök och smaka av med salt.

  12. Ljumma grönsaker: Dela rädisorna på mitten. Skär ner fänkålen och majrovorna i samma storlek som rädisorna.

  13. Skölj romansalladen och salladslöken och skär dem i 2 cm stora skivor. 

  14. Koka ner vätskan av lammet tillsammans med balsamvinägern till hälften.

  15. Blanda i olivoljan och senapen och lägg i grönsakerna. Blanda runt snabbt och klipp ner krassen.

  16. Smaka av med salt.