Bild: Johnér

9 tips för svampturen

Bonus: En skogspromenad stärker din inre hälsa

Passa på att fylla matförrådet ur skogens eget skafferi. Har du riktigt tur är det gott om svamp i skogen. Dessutom visar forskning att en 90 minuters skogspromenad förbättrar din mentala hälsa.

Publicerad 2015-07-28 | Senast ändrad 2016-09-08 | Vardagspuls

Det finns ett par saker att tänka på innan du ger dig ut i skogen. Här är några tips att tänka på före du drar till skogs och recepten du behöver efteråt. Har du fler tips eller recept?

Håll koll på var du är

Ha respekt för att det är lätt att gå vilse i skogen. Se till att titta på en karta och inte lita blint på telefon eller GPS som visserligen är fantastiska hjälpmedel men som har en batteritid. Och kan gå sönder. En gammal hederlig karta och kompass och kunskap om hur du hanterar dessa är bra att ha.

Planera svampturen i förväg

Se till att du har utrustning i ordning som bra skor eller stövlar, en korg och svampkniv. Kanske en eller flera påsar i reserv om du skulle råka på ett fantastiskt svampställe. 

Ta med sällskap

Gå själv i skogen är harmoniskt men också en risk. Ta med en god vän istället eller häng med Friluftsfrämjandet eller liknande föreningar som organiserar svampturer. Det är också bra att gå ut i skogen med någon som kan fler eller andra svampar än du själv, då kan ni dessutom dela kunskapen mellan er och fördubbla skörden.

Att dela ett svampställe är att dela en hemlis     

Att dela ett svampställe är heligt för inbitna svampplockare. Om någon anförtror dig ett svampställe är det ett tecken på stort förtroende och hantera det med ansvar. 

Undvik okända svampar

Plocka bara svampar du känner igen, är du osäker ska du fråga någon du litar på eller kanske låta dem vara kvar i skogen. Speciellt vita och lilafärgade svampar samt skivlingar kan det vara lika bra att lämna kvar i skogen om du är osäker. Skaffa gärna en bra svampbok eller app.

Behandla svamp som mat

Håll rent i korgen, rensa bort foten och annat skräp från svampen direkt i skogen och behandla svampen du hittar som alla andra livsmedel. 

Ta inte mer än du orkar ta hand om

Det är lätt att bli euforisk om du råkar på ett givande svampställe men glöm inte att du ska ha tid och plats att ta hand om svampen efteråt. 

Gör plats i frys och skafferi

Det är fantastiskt att ha egenplockad svamp i skafferiet eller frysen men det tar lite tid och plats. Torkad svamp är enkelt att hantera och kan förvaras torrt länge. Förvälld och sedan fryst svamp i frysen är toppen att använda i matlagningen senare på året. 

Svampturen är en hälsovinst varje gång

Även om du inte hittar en enda svamp har du fått en hälsoinjektion. Studier visar att vistas i skogen sänker halten av stresshormoner i saliven och kan stärka immunförsvaret.

Några av våra vanligaste matsvampar

  • Kantarell
  • Rödgul trumpetsvamp
  • Skogschampinjon
  • Trattkantarell
  • Stensopp (Karljohansvamp)

Psst! Visste du att kantareller har ett högt intag av kostfibrer och att den har högst naturligt innehåll av D-vitamin jämfört med andra svampar.

Källa:

Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activationNY Times - How Walking in Nature Changes the Brain
Skogsstyrelsen
Svampguiden.com

Och så några recept med svamp...

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!