Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Svamptur med Vardagspuls Bild: Johnér

9 tips för svampturen

Bonus: En skogspromenad stärker din inre hälsa

Passa på att fylla matförrådet ur skogens eget skafferi. Har du riktigt tur är det gott om svamp i skogen. Dessutom visar forskning att en 90 minuters skogspromenad förbättrar din mentala hälsa.

Publicerad 2015-07-28 | Senast ändrad 2017-09-04 | Vardagspuls

Det finns ett par saker att tänka på innan du ger dig ut i skogen. Här är några tips att tänka på före du drar till skogs och recepten du behöver efteråt. Har du fler tips eller recept?

Håll koll på var du är

Ha respekt för att det är lätt att gå vilse i skogen. Se till att titta på en karta och inte lita blint på telefon eller GPS som visserligen är fantastiska hjälpmedel men som har en batteritid. Och kan gå sönder. En gammal hederlig karta och kompass och kunskap om hur du hanterar dessa är bra att ha.

Planera svampturen i förväg

Se till att du har utrustning i ordning som bra skor eller stövlar, en korg och svampkniv. Kanske en eller flera påsar i reserv om du skulle råka på ett fantastiskt svampställe. 

Ta med sällskap

Gå själv i skogen är harmoniskt men också en risk. Ta med en god vän istället eller häng med Friluftsfrämjandet eller liknande föreningar som organiserar svampturer. Det är också bra att gå ut i skogen med någon som kan fler eller andra svampar än du själv, då kan ni dessutom dela kunskapen mellan er och fördubbla skörden.

Att dela ett svampställe är att dela en hemlis     

Att dela ett svampställe är heligt för inbitna svampplockare. Om någon anförtror dig ett svampställe är det ett tecken på stort förtroende och hantera det med ansvar. 

Undvik okända svampar

Plocka bara svampar du känner igen, är du osäker ska du fråga någon du litar på eller kanske låta dem vara kvar i skogen. Speciellt vita och lilafärgade svampar samt skivlingar kan det vara lika bra att lämna kvar i skogen om du är osäker. Skaffa gärna en bra svampbok eller app.

Behandla svamp som mat

Håll rent i korgen, rensa bort foten och annat skräp från svampen direkt i skogen och behandla svampen du hittar som alla andra livsmedel. 

Ta inte mer än du orkar ta hand om

Det är lätt att bli euforisk om du råkar på ett givande svampställe men glöm inte att du ska ha tid och plats att ta hand om svampen efteråt. 

Gör plats i frys och skafferi

Det är fantastiskt att ha egenplockad svamp i skafferiet eller frysen men det tar lite tid och plats. Torkad svamp är enkelt att hantera och kan förvaras torrt länge. Förvälld och sedan fryst svamp i frysen är toppen att använda i matlagningen senare på året. 

Svampturen är en hälsovinst varje gång

Även om du inte hittar en enda svamp har du fått en hälsoinjektion. Studier visar att vistas i skogen sänker halten av stresshormoner i saliven och kan stärka immunförsvaret.

Några av våra vanligaste matsvampar

  • Kantarell
  • Rödgul trumpetsvamp
  • Skogschampinjon
  • Trattkantarell
  • Stensopp (Karljohansvamp)

Psst! Visste du att kantareller har ett högt intag av kostfibrer och att den har högst naturligt innehåll av D-vitamin jämfört med andra svampar.

Källa:

Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activationNY Times - How Walking in Nature Changes the Brain
Skogsstyrelsen
Svampguiden.com

Och så några recept med svamp...