Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Vi gillar aubergine

Auberginen härstammar från sydöstra Asien och är omgärdad av rykten men är en grönsak. Det är inte ett bär eller en frukt. Även om den ser ganska fruktig ut.

Publicerad 2015-03-12 | Senast ändrad 2015-04-09 | Vardagspuls

Det finns ett stort antal olika varianter av aubergine som utvecklats genom åren och färgskalan varierar även den. Auberginen odlas över hela världen, i Sverige lyckas du bäst i ett växthus men den finns ofta att få tag i hos din lokala matbutik. 
Aubergine kallas även för äggplanta, mestadels i USA och Australien (“eggplant”).

Vilka sorter finns det?

Det finns några olika sorter att välja på, de flesta med violetta frukter men även med vita eller gröna. De moderna hybriderna ger oftast bäst skörd.
Black beauty är en av de mest odlade, med en bra smak. Alla sorter är ungefär likadana till sin smak och konsistens.

Hur vet jag vilken aubergine som är bäst?

Välj den som är fast, len och skinande med frisk grön stjälk. Det är okej om den känns förhållandevis tung.

När är aubergine som bäst?

De finn stillgänglig hela året men är som bäst från slutet av maj till i mitten av oktober

Hur ska den hanteras och tillredas?

Köttet missfärgas lätt så skär inte upp den för tidigt. Saltar man auberginen så suger den inte upp lika mycket vätska, till exempel olja om du vill steka skivor.

I en grekisk moussaka eller en klassisk ratatouille är den ofta med lite lätt ungsbakad eller rostad. Många har också bekantat sig med auberginen i dipröran Baba Ghanoush från Mellanöstern.

Hur ska du förvara den?

Förvara den i kylen så håller den längre än i frukt -och gröntskålen i köksfönstret.

Våra bästa recept med aubergine

Aubergine -och morotssallad

Auberginesås med spagetti