Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Ingefära är toppen Bild: Aftonbladet Bild

Därför ska du äta ingefära

Ingefära är inte bara gott, det är nyttigt också och kan göra underverk för din kropp. Den är nyttig för magen och hjälper mot förkylning. Här får du tips på hur du kan använda den.

Publicerad 2015-03-12 | marten@vardagspuls.se

Ingefära är en växt som ursprungligen hör hemma i sydöstra Asien. Det är växtens jordstam som färsk eller torkad används som krydda och smaksättning i matlagning. Ingefära är också en klassisk ingrediens inom naturmedicinen, och har bland annat använts som medel mot olika former av magbesvär och för att förbättra aptiten. Under medeltiden och renässansen hade den rykte som effektivt afrodisiakum, och inom kinesisk folkmedicin har ingefära använts för att motverka illamående vid åksjuka, sjösjuka eller graviditet.

Det finns också nya studier som visar att ingefära fungerar anti-inflammatoriskt och smärtlindrande och för vissa personer kan det ha effekt vid ledbesvär, artros och migrän. Forskare vid University of Georgia har kommit fram till att det även har effekt för att lindra träningsvärk.

Den lugna råvaran

Ingefära fungerar även lugnande för magen, minskar gasbildningen, ökar förbränningen och är bra för matsmältningen. Att äta ingefära brukar också vara ett klassiskt tips i förkylningstider, eftersom ingefäran innehåller antioxidanter som sägs lindra och motverka förkylningssymptomen. 
Det bästa är om du kan äta den regelbundet i maten. Det är en vanlig ingrediens i asiatiska rätter, och du kan även ha ingefära i en smoothie.
Eller varför inte en kopp te med ingefära, citron och honung. 

Här får du några av vardagspuls.se egna tips på recept med ingefära:

Urban Blueberry Smoothie

Oscars rödbetsjuice

Fläskfilé med hoisinsås och ingefära

Anna Ottossons gröna smoothie

Patrik Isakssons klara thaisoppa med kyckling

Karibisk fiskgryta

Vitlök och ingefärastekta kycklingvingar med bok choy och råstekt broccoli

Källa: NE, Tidningen Hälsa (http://www.halsa.se/Kategori/Naturlig-halsa/Naturmedel-Alternativmedicin/10-naturliga-smartlindrare/), Kurera.se